Polsko se blíží krizi. Padá burza a oslabuje zlotý

Ekonomika Ekonomika
27. 10. 2008 13:30
Varšavská burza v tomto roce odepsala 50 procent

Varšava - Polsko se připravuje na krizi. Padá burza, oslabuje zlotý a příští rok přijde pokles HDP, tvrdí analytici.

Dlouhou dobu se zdálo, že Polsko je vůči krizi imunní. Zatímco méně šťastní státy, třeba Maďarsko nebo Ukrajina, žádaly mezinárodní společenství o finanční pomoc, Polsko se těšilo z klesající nezaměstnanosti a rostoucí spotřeby.

Poslední předpovědi vývoje HDP na příští rok jsou ale mnohem střízlivější než doposud. Zatímco v roce 2007 hrubý domácí produkt vzrostl o 6,5 procenta, v druhém čtvrtletí tohoto roku se dostal pouze na 5,8 procenta a předpovídá se další pokles.

Stavební průmysl hlásí stále menší zájem a firmy již pomalu zastavují výstavbu. Důvodem je neochota bank poskytovat hpoteční úvěry v obavách s blížící se finanční krize, která do Polska již pomalu dorazila.

Varšavská burza během minulého týdne ztratila 12 procent. Od počátku roku pak téměř polovinu. Prudce oslabil také polský zlotý, který vůči dolarů během října ztratil 30 procent své hodnoty. Kurz vůču euru klesl za minulý týden o 10 procent.

Polský ministr hospodářství Waldemar Pawlak přesto mírní obavy veřejnosti. "Zlotý oslabuje, ale to je přirozený a v naší situaci i dobrý jev," prohlásil.

Ekonomové a opozice s tím však nesouhlasí. Společně vyzývají vládu, aby co nejdříve schválila přistoupení eura a unikla tak dramatickým výkyvům zlotého.

 

Právě se děje

Další zprávy