Polsko nepotopí rozpočet EU na rok 2006

21. 11. 2005 10:16
Varšava – Premiér Marcinkiewicz popřel zprávy, že by polská vláda chtěla hlasovat proti přijetí rozpočtu EU na příští rok.
Foto: Reuters

Deník Rzeczpospolita minulý pátek napsal, že Polsko bude požadovat navýšení evropského rozpočtu, protože není spokojeno s částkou, která půjde do této nové členské země. Ministři financí členských zemí EU mají jednat o rozpočtu ve čtvrtek.

"Vláda nepřijala žádné takové rozhodnutí a ani se na jejím jednání neobjevil takový návrh," uvedl premiér v ranním rozhovoru pro Polský rozhlas. "Rozpočet EU na příští rok z polského pohledu není špatný," dodal Marcinkiewicz.

Rozpočet pětadvacítky na příští rok je podle listu malý, což se prý odrazí i v návrhu výdajů EU na léta 2007 až 2013. Rozpočet na příští rok totiž poslouží jako odrazový můstek při sestavování příštích rozpočtů. "A čím vyšší limity pro příští rok, tím větší jsou šance na lepší rozpočet v roce 2007," napsala Rzeczpospolita.

V médiích se poté rozpoutala diskuse o tom, že takový postoj může Polsku uškodit. Kvůli navýšení výdajů by totiž také Poláci museli vložit do společné unijní pokladny více a většina peněz by připadla jiným zemím.

Protest Poláků by navíc nezpůsobil zamítnutí návrhu. K jeho schválení postačí prostá většina hlasů. Kompromis vypracovaný Velkou Británií, která nyní Evropské unii předsedá, totiž kromě Polska podporují všechny ostatní státy. Negativní postoj by ale mohl mít vážné politické důsledky.

"Postava osamoceného bojovníka může ještě zhoršit už tak ne nejlepší atmosféru kolem Polska v Evropské unii," myslí si třeba polský europoslanec a předseda rozpočtové komise v Evropském parlamentu Janusz Lewandowski. V Bruselu je ještě v živé paměti postoj Poláků při projednávání evropské ústavy. Poláci dlouho přijetí ústavy blokovali, protože nový systém hlasování takzvanou dvojí většinou byl pro ně nevýhodný.

 

Právě se děje

Další zprávy