Horší než za komunistů, zlobí se Poláci ve frontě na uhlí. Čekají i několik dnů

ČTK / Reuters
27. 8. 2022 21:00
V parnu pozdního léta stojí ve frontě před černouhelným dolem Bogdanka u polského Lublinu desítky osobních automobilů a dodávek. Někteří lidé čekají ve frontě i několik dní ve snaze zásobit se v době energetické krize před nadcházející zimou, napsala agentura Reuters.
Foto: Reuters

Je to případ i 57letého penzisty Artura, který se k dolu vydal v úterý ze svého domovského města Świdnik vzdáleného asi 30 kilometrů. Artur doufá, že pro sebe a pro rodinu koupí několik tun uhlí.

Foto: Reuters

"Dnes tu zřídili záchody, ale není tu tekoucí voda," říká tento padesátník, který strávil uplynulé tři noci ve svém malém vozu v rostoucí frontě osobních aut, dodávek a traktorů s návěsy.

"Překračuje to hranice představivosti. Lidé spí v autech. Pamatuji si dobu komunismu, ale nenapadlo mě, že bychom se mohli vrátit zpátky a zažít ještě něco horšího," dodává Artur.

Jeho domácnost je jedna z bezmála čtyř milionů v Polsku, které jsou při vytápění závislé na uhlí a nyní čelí jeho nedostatku a růstu cen poté, co Polsko a Evropská unie po ruské invazi na Ukrajinu uvalily embargo na ruské uhlí. Polsko zakázalo jeho dovoz s okamžitou platností v dubnu, zatímco rozhodnutí unijního bloku ho k tomu zavazuje od srpna, připomněla agentura Reuters.

Polsko sice ročně ve svých dolech vyprodukuje přes 50 milionů tun uhlí, pro domácnosti je ale důležité dovážené uhlí, jehož velká část pochází z Ruska. Důvodem je jednak jeho cena a také skutečnost, že se prodává po kusech, které jsou vhodnější pro domácí použití.

"Dnes tu zřídili záchody, ale není tu tekoucí voda," říká Artur.
"Dnes tu zřídili záchody, ale není tu tekoucí voda," říká Artur. | Foto: Reuters

Kvůli zvýšené poptávce po uhlí ho státní doly jako Bogdanka prodávají v omezeném množství individuálním zákazníkům. Artur uvedl, že od svých příbuzných vybral potřebné dokumenty a doufá, že se mu podaří vyzvednout příděly pro celou rodinu najednou.

Mluvčí dolu Dorota Chomová Reuters sdělila, že v pátek důl plánoval prodat uhlí asi 250 domácnostem a bude dál pokračovat v prodejích i o víkendu, aby zkrátil čekací dobu.

Doly zavedly limit pro prodej uhlí, aby lidé nehromadili nebo nepřeprodávali chtěnou komoditu. Také brání prodeji vyčekaných míst ve frontě. Jako všechny polské doly, i Bogdanka prodá většinu svého uhlí tepelným elektrárnám. Vloni šlo pouze jedno procento produkce do domácností, proto důl nemá potřebné prostředky, jak by mohl uhlí prodávat.

Podle Lukasze Horbacze, který stojí v čele Obchodní komory prodejců polského uhlí, se začal dovoz uhlí z Ruska snižovat už v lednu, když Moskva začala využívat dráhy k vojenské přepravě. "Hlavním důvodem nedostatku je ale embargo, které vstoupilo okamžitě v platnost. Obrátilo to trh vzhůru nohama," řekl Horbacz agentuře Reuters.

Doly zavedly limit pro prodej uhlí, aby lidé nehromadili nebo nepřeprodávali chtěnou komoditu.
Doly zavedly limit pro prodej uhlí, aby lidé nehromadili nebo nepřeprodávali chtěnou komoditu. | Foto: Reuters

Domácnostem topícím uhlím hrozí energetická chudoba

Mluvčí státní společnosti Wegloks, která prodává uhlí a má za úkol zvýšit dovoz uhlí ze zahraničí, odmítl situaci komentovat. Polské ministerstvo klimatu se Reuters nepodařilo kontaktovat. Vládní představitelé opakovaně ujišťovali, že Polsko bude mít dost paliva pro uspokojení poptávky.

Polsko bylo v posledních letech nejhlasitějším kritikem klimatické politiky Evropské unie a prosazovalo využívání uhlí. Uhelné elektrárny v Polsku produkují až 80 procent elektřiny. Těžba uhlí ale stále klesá, protože se zvyšují náklady na hlubinnou těžbu.

Spotřeba uhlí zůstávala stabilní, což vedlo k postupnému nárůstu dovozu. V roce 2021 Polsko dovezlo 12 milionů tun uhlí, přičemž téměř osm milionů tun pocházelo z Ruska. Právě ruské uhlí bylo určené pro domácnosti nebo malé teplárny.

V červenci Polsko nařídilo dvěma státním firmám importovat několik milionů tun paliva z jiných zemí, jako je Indonésie, Kolumbie nebo z Afriky. Varšava také představila dotace pro domácnosti, které se musí potýkat se zvýšením cen uhlí, některé mají až trojnásobné výdaje.

"Téměř 60 procent z těch, kteří využívají uhlí pro vytápění, jsou ohroženi energetickou chudobou," dodal Horbacz.

Piotr Maciejewski, místní farmář, který se v úterý postavil do fronty v Bogdance, se připravil na dlouhé čekání. "Můj traktor stojí ve frontě a já se jdu domů vyspat," řekl Reuters jednašedesátiletý Piotr.

Důl Vršany | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy