Pokuty Microsoftu: Dva miliony eur denně

ČTK, eko
22. 12. 2005 13:26
Brusel – Microsoft se podle Evropské komise neřídí sankcemi, které mu letos uložila. Pohrozila mu proto pokutami až dva miliony eur denně.

Microsoft dostal v březnu 2004 od komise pokutu 497 milionů eur (asi 14,4 miliardy Kč) za zneužívání dominantního postavení na trhu.

Microsoft se proti rozhodnutí odvolal, ale nejvyšší soud Evropské unie odvolání zamítl. Komise teď hrozí, že bude po Microsoftu chtít pokuty na denní bázi.

Komisařka: nic jiného nezbývá

"Poskytla jsem Microsoftu veškeré možnosti, aby mohl plnit své závazky. Nezbylo mi ale nic jiného, než pokračovat oficiální cestou a zajistit, aby Microsoft plnil pokyny," řekla k postupu komise Neelie Kroesová, která má na starosti hospodářskou soutěž.

Microsoft si pokutu vysloužil za to, že operační systém Windows dodával se zabudovaným přehrávač Media Player. Podle komise tím dusil konkurenci, která se na trhu nemohla prosadit se svými vlastními produkty.

Pokuta pro Microsoft i v Koreji

Pokutu za dodávání Windows svázaných s Windows Media Playerem navíc také programem pro online konverzaci Windows Messengerem dostal Microsoft před nedávnem také v Jižní Koreji. Přečtěte si podrobnosti.

Evropské komisi se nelíbilo ani to, že Microsoft vyrábí svůj počítačový software tak, že není plně kompatibilní se servery určitých výrobců.

Komise proto požaduje, aby Microsoft poskytoval dokumentaci k počítačovému rozhraní a umožnil konkurenčním výrobcům serverů upravit návrh svých produktů tak, aby si bez problémů rozuměly se všemi prvky operačního systému Windows. Microsoft má pět týdnů na to, aby na stížnost komise zareagoval. Má také nárok na to, aby v této věci nejdříve podal ústní vysvětlení.

 

Právě se děje

Další zprávy