Podpořte růst, vyzvala Světová banka rozvojové země

ČTK ČTK
16. 1. 2013 9:55
Rozvojové země loni zaznamenaly jeden z nejslabších růstů za posledních deset let
Jim Yong Kim nahradí Roberta Zoellicka počátkem července
Jim Yong Kim nahradí Roberta Zoellicka počátkem července | Foto: Reuters

Washington - Světová banka (SB) zhoršila odhad vývoje světové ekonomiky na loňský rok a s výrazně slabším růstem počítá i letos. Na vině je podle ní situace ve vyspělých zemích, které se potýkají buď s recesí, anebo jen s velmi slabým oživením.

SB proto vyzvala rozvojové země, aby podpořily svůj vlastní růst a chránily se před dopady dluhové krize v eurozóně a případnými obtížemi ve Spojených státech.

Výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok banka zhoršila na 2,4 procenta, zatímco v předchozí prognóze z loňského června uváděla, že letos růst dosáhne tří procent. Odhad růstu za loňský rok banka snížila na 2,3 z předchozího odhadu 2,5 procenta.

Oživení je křehké a nejisté

"Hospodářské oživení zůstává křehké a nejisté. Zastiňuje přitom vyhlídky na rychlé zlepšení a návrat k výraznějšímu růstu ekonomiky," poznamenal prezident Skupiny Světové banky Jim Yong Kim v nově zveřejněné zprávě s názvem Výhled světové ekonomiky.

"Rozvojové země jsou zatím až pozoruhodně odolné. My ale nemůžeme čekat, až se růst vrátí i do zemí s vysokými příjmy, proto musíme rozvojové země dál podporovat, aby pokračovaly v investicích do infrastruktury, zdravotnictví a vzdělání. Tím se vytvoří podmínky pro silnější růst, jehož podle nás mohou v budoucnu dosáhnout," dodal.

Rozvojové země loni zaznamenaly jeden z nejslabších růstů za posledních deset let. Z části byla na vině nejistota kolem eurozóny a jejího setrvání pohromadě, což byly obavy, které vrcholily v květnu a červnu. Od té doby se ale podmínky na finančních trzích dramaticky zlepšily a obnovil se také tok kapitálu do rozvojových zemí. Ten přitom loni ve druhém čtvrtletí asi o 30 procent klesl.

Na letošní rok banka počítá s růstem globální ekonomiky o 2,4 procenta, v dalších letech by se ale tempo růstu mělo zvýšit. Na rok 2014 SB očekává růst 3,1 procenta, v roce 2015 zrychlení na 3,3 procenta.

V rozvojových zemích růst zrychlí

Růst v rozvojových zemích loni podle SB činil 5,1 procenta a letos zrychlí na 5,5 procenta. Na rok 2014 banka předpovídá růst 5,7 procenta a na rok 2015 mírné zrychlení na 5,8 procenta.

Naopak vyspělým zemím SB předpovídá mnohem horší vývoj. Odhad růstu na loňský rok SB zhoršila na 1,3 procenta a se stejným tempem počítá i letos. Příští rok má růst zrychlit na dvě procenta a v roce 2015 na 2,3 procenta. Eurozóna se podle nové prognózy vrátí k růstu až příští rok, kdy SB její růst odhaduje na 0,9 procenta. Letos počítá s poklesem o 0,1 procenta, na rok 2015 předpovídá zrychlení tempa růstu na 1,4 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy