Podnikatelská nálada v Německu se mírně zhoršila

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
21. 5. 2010 12:13
Přesto zůstává nálada na trzích optimistická
...A možná takhle to bude vypadat, když CDU prohraje.
...A možná takhle to bude vypadat, když CDU prohraje. | Foto: Reuters

Berlín - Během května se v Německu mírně zhoršila podnikatelská nálada, která se prostřednictvím českých vývozců přenáší i do naší ekonomiky.

Zhoršení podnikatelské nálady v Německu ve své zprávě konstatoval institut Ifo, když snížili index na 101,5 bodu z téměř dvouletého maxima 101,6 bodu. Analytici přitom očekávali další růst na rovných 102 bodů.

Jak ale upozorňuje ekonom institutu Ifo Klaus Abberger, nejedná se o žádnou katastrofu, protože je německé hospodářství dlouhodobě stabilní a hodnotu indexu 101,5 lze i přes pokles považovat za dobrý výsledek.

Návrat recese se nečeká

Ve stejném duchu se vyjádřil také analytik Ralf Umlauf ze společnosti Helaba. "Dlouhodobě vysoký index Ifo naznačuje pokračování hospodářského oživení na jaře a začátkem léta. "Neočekáváme návrat do recese, některé části evropské ekonomiky, například Řecko, ale nové recesi čelí kvůli úsporným opatřením a dluhové krizi," dodal.

Ekonomická krize postihla Německo nejsilněji v roce 2008, kdy se tamní ekonomika ocitla v recesi. K růstu se vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.  

Německá vláda minulý měsíc potvrdila, že v letošním roce očekává nárůst domácí ekonomiky o 1,4 procenta. V příštím roce počítá vládní prognóza se zrychlením hospodářského růstu na 1,6 procentního bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy