Podnikatelská nálada v Německu je nejlepší za 17 měsíců

Ekonomika Ekonomika
18. 12. 2009 11:45
Index mapující náladu mězi německými firmami stoupal už podeváté v řadě.
Němečtí podnikatelé vidí optimističtěji i výhled na šest měsíců dopředu. Ilustrační foto.
Němečtí podnikatelé vidí optimističtěji i výhled na šest měsíců dopředu. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Berlin - Nejvýš od loňského července dosáhla důvěra podnikatelů v ekonomický vývoj v Německu. Index podnikatelského klimatu Ifo, který každý měsíc vyhodnocuje mnichovský ekonomický institut, se v prosinci zvýšil o 0,8 bodu a dosáhl hodnoty 94,7 bodu.

Nárůst je o 0,2 bodu větší, než předpokládali experti oslovení agenturou Reuters. Index vzniká na základě průzkumu v sedmi tisícovkách firem. Před rokem byl na pouhých 82,6 bodech.

Tato zpráva podle agentury Reuters potvrzuje, že cestu největší evropské ekonomiky z krize už nemůže nic odvrátit.

Nejspokojenější jsou německé podniky se současnými podmínkami. U tohoto ukazatele stoupl index o 1,4 bodu. Optimističtější jsou u očekávání pro příštích šest měsíců. Od listopadu sice index vzrostl o pouhé dvě desetiny dobu, zato v porovnání s loňským prosincem vyletěl o 22,2 bodu.

Index však stále zůstává na nízkých hodnotách v porovnání s obdobím před příchodem krize.

"Dnešní vysoká hodnota Ifo doplňuje dobrý konec příšerného roku. Všechny ingredience nasvědčují, že se na rok 2010 můžeme těšit," komentoval vývoj Carsten Brzeski, ekonom ING Finanční trhy.

Německá ekonomika začala stoupat v letošním druhém čtvrtletí, přesto podle odhadů vlády letošní HDP klesne o pět procent. Pro příští rok však podle odborníků čeká Německo růst o 1,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy