Podezření z korupce u gripenů dorazilo i do Maďarska

Adam Junek
5. 6. 2007 20:00
V Maďarsku úřadoval stejný agent jako v Česku
Foto: Ondřej Besperát

Stockholm/Praha - Převody velkých sum peněz a používání tak zvaných agentů, tedy placených lobbistů, provázejí podle nejnovější reportáže švédské televize SvT i prodej stíhacích letounů Gripen maďarské armádě.

Právě tato televize letos na počátku roku přinesla reportáže, které znovu rozvířily spekulace, že původně plánovaný nákup a později uskutečněný pronájem stejných stíhaček pro českou armádu provázely úplatky v řádech stovek milionů korun.

Foto: sh
VŠE O KAUZE GRIPENY:
Projděte si články, které kolem zřejmě největší korupční aféry posledních let přinesli reportéři deníku Aktuálně.cz

"Dnes můžeme říct, že podivné praktiky neprovázely jen obchody v České republice," říká se v dnešní reportáži švédských novinářů. Získali totiž tajný dokument, kde jsou jmenováni agenti, již mají pomoci transakci uzavřít. A to na trzích v Rakousku, Česku, Polsku, Rumunsku a Maďarsku.

Hrabě je opět na scéně

U každého státu je jméno agenta a procentuální vyjádření jeho odměny, tedy jaké procento z hodnoty transakce dostane. "U Maďarska je v příslušných políčcích vyplněno Ali M a 3 procenta," říká se v reportáži.

Ali M. není vůbec neznámou postavou ani v Česku. Jde totiž o přezdívku rakouského hraběte Alfonse Mensdorffa Pouillyho. Ten měl v případě úspěchu prodeje 24 gripenů do Česka údajně získat odměnu ve výši 540 milionů švédských korun.

V případě maďarského nákupu šlo dokonce o 600 milionů.

Z dokumentů, které mají švédští novináři k dispozici, je patrné, že běžné smlouvy měl Mensdorff a jeho společnost MPA uzavřené přímo s britskou zbrojovkou BAE Systems, která pro konsorcium BAE/Saab agenty najímala. Obrovskou provizi měl ale domluvenou jinak.

BAE podle informací britských investigativců k těmto účelům využívá offshoreovou společnost Red Diamond se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Sám Mensdorff má na Britských Panenských ostrovech také firmu Prefinor International. A platby a dohody měly probíhat právě přes tyto společnosti.

Rakouský hrabě se vytrvale odmítá vyjadřovat. V prohlášení jen uvedl, že nic ze zveřejněných informací není pravda.

Foto: Ondřej Besperát

Mlčení dlouhodobě zachovává i švédská zbrojovka Saab a její britský partner BAE. Vedení Saabu se dokonce ohánělo probíhajícím vyšetřováním, kvůli němuž nemůže nic komentovat.

Šlo o desítky milionů

"Je to plně na nich. Nikomu nic nezakazujeme. Mohou komentovat, co chtějí," tvrdí David Jones z britské antikorupční jednotky, která kauzy spojené s BAE vyšetřuje.

Pikantní na maďarském případu je, že šlo o dohodu mezi dvěma státy. Tedy, že v důsledku Maďaři nakupovali přímo od Švédského království.

"Nevíme o tom, že by se při vyjednáváních používali jacíkoliv agenti," říká Anders Sjöborg, vysoký úředník švédského ministerstva obrany, v dokumentu.

Dokumenty, které má SvT k dispozici ale říkají něco jiného. Tajné ujednání z března 2002, tedy tři měsíce po podpisu maďarského kontraktu, dokazují, že bylo přes Red Diamond a Prefinor převedeno celkem 80 milionů švédských korun. A to za služby spojené s projektem Gripen.

 

Právě se děje

Další zprávy