Počítačovým gigantům se daří: Apple i IBM se překonaly

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 1. 2011 9:56
Apple zvýšil zisk o 78 procent, IBM o 9 procent.
Zpráva o zdravotní dovolené Steva Jobse srazila akcie dolů, výsledky Apple však tento vliv vyvážily.
Zpráva o zdravotní dovolené Steva Jobse srazila akcie dolů, výsledky Apple však tento vliv vyvážily. | Foto: Reuters

San Francisco - Úctyhodné výsledky a vize zářivé budoucnosti okouzlila investory, bez ohledu na zdravotní potíže firemního vizionáře. Americká společnost Apple představila výsledky za první fiskální čtvrtletí - její čistý zisk se meziročně zvýšil o neuvěřitelných 78 procent na šest miliard dolarů (v přepočtu 109 miliard korun).

Hlavní podíl na tom měly prodeje dvou hitů s nakousnutým jablkem v logu - telefonů iPhone a tabletů iPad. Tržby stouply o 71 procent na 26,7 miliardy dolarů, zisk na akcii byl 6,43 dolaru oproti loňskému 3,67 dolaru.

"Očekával jsem silné čtvrtletí, ale výsledky mě naprosto převálcovaly," přiznal agentuře Reuters David Dillon z HighMark Capital Management, která vlastní akcie Apple.

Jak Reuters informovala, prodeje překonaly očekávání u všech klíčových produktů Apple. iPhonů se prodalo 16,2 milionu, tedy o 86 procent víc než před rokem, iPady si pořídilo 7,33 milionu lidí a prodeje Maců poskočily o 23 procent vzhůru na 4,1 milionu kusů.

Společnost, která bývá ohledně výhledů do budoucnosti poměrně zdrženlivá, také oznámila svůj velmi optimistický výhled na další čtvrtletí. Očekává tržby ve výši 22 miliard dolarů a zisk na akcii okolo 4,90 dolaru. I výhled tak překonal očekávání analytiků.

Dobrá zpráva o výsledcích na trzích vyvážila pondělní informaci, že generální ředitel Apple Steve Jobs si bere zdravotní dovolenou na blíže neurčenou dobu. Pětapadesátiletý Jobs má za sebou léčbu rakoviny a úspěšnou transplantaci jater v roce 2009.

Zpráva o jeho potížích srazila akcie Apple o několik procent dolů, informace o čtvrtletních výsledcích ale pokles vynahradila, když akcie vystoupaly o více než 4 procenta, později růst zmírnily na 1,25 procenta.

IBM těží z modernizace

Své výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku oznámil i kolos IBM. Jeho čistý zisk se zvýšil o 9 procent na 5,3 miliardy dolarů, v přepočtu o 95,6 miliardy korun.

Také výsledky technologického gigantu překonaly očekávání trhu, byť nebyly tak závratné jako u Apple. Celkové tržby vzrostly o sedm procent a přesáhly 29 miliard dolarů. "Předpokládal jsem nárůst tržeb o dvě procenta," konstatoval Channing Smith, portfolio manažer společnosti Capital Advisors.

Analytici oslovení agenturou Reuters označily výsledek za solidní, i když ne omračující.

IBM se vyplatila změna orientace z hardwaru na software a zejména služby. Na růstu tržeb se projevil zejména zájem firem o modernizaci počítačových systémů.


 

Právě se děje

Další zprávy