Počítačový gigant Dell ztrojnásobil čtvrtletní zisk

ČTK ČTK
18. 5. 2011 8:31
Nákupy počítačů prý chystají vzdělávací sektor a státní instituce
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Dell

New York - Na téměř trojnásobek zvýšil americký výrobce počítačů Dell v prvním finančním čtvrtletí svůj čistý zisk. Dosáhl 945 milionů dolarů (přes 16 miliard Kč)  oproti 341 milionů dolarů před rokem.

Dobré časy navíc nemají skončit.Firma zlepšila celoroční výhled, protože očekává, že její výrobky budou hojně nakupovat státní instituce a také vzdělávací sektor.

Tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v dubnu mírně stouply na 15 miliard dolarů ze 14,9 miliardy před rokem. Většina tržeb podniku v současnosti pochází z prodeje osobních počítačů.

Zisk bude stoupat rychleji

Provozní zisk v celém finančním roce by měl podle současných odhadů firmy stoupat téměř dvakrát tak rychle než předpokládala v původní prognóze. Počítala s růstem o šest až 12 procent, nyní je to 12 až 18 procent. Odhad růstu celoročních tržeb ponechala firma beze změny na pěti až devíti procentech.

Akcie podniku po zveřejnění výsledků posílily o pět procent.

Nárůst čtvrtletního zisku o 100 milionů dolarů na 2,3 miliardy ohlásil již dříve největší světový výrobce osobních počítačů Hewlett-Packard. Ten však zhoršil celoroční výhled kvůli slabému prodeji počítačů a negativním důsledkům březnového zemětřesení v Japonsku.

 

Právě se děje

Další zprávy