Počítače válčí o miliardy. Vítěz je znám v mikrovteřině

Petr Novotný, investicniweb.cz
14. 6. 2010 10:50
Rozhovor s šéfem makléřské firmy, která každý měsíc zoobchoduje 25 bilionů dolarů
Foto: Jan Langer

Praha - Karel Janečka je předsedou představenstva makléřské společnosti RSJ Invest, která každý měsíc pomocí chytrých počítačových algoritmů a vysokoobrátkovým investováním zoobchoduje 25 bilionů dolarů.

Co si myslíte o lidech, kteří chtějí opustit zaměstnání a věnovat se dennímu obchodování na burze?

Kdyby jakýkoliv jednotlivec, třeba i sebechytřejší, šel na burzu, něco nakoupil a za chvilku to zase prodával, ve výsledku brzy o všechno přijde. Tento můj názor potvrzuje celá řada statistik a průzkumů. Je to nesmysl, "klikáním" na počítači systematicky vydělávat na burze nelze. Investora především zabijí poplatky.

Jak obchodujete vy?

Máme chytře naprogramované modely a algoritmy, které jsou v počítačových serverech, které jsou co nejblíže samotným burzám, a zde více méně automaticky obchodují. Naše firma neoobchoduje přímo akcie, ale futures - například na index S&P 500, ale především futures na úrokové sazby.

Ještě před čtyřmi lety, když se obchod vypořádal v milisekundách, tak se to považovalo za skvělý výsledek. Dnes firmy jako jste vy obchodují v mikrosekundách...

Realita je taková, že mikrosekundy jsou důležité pro velmi jednoduché obchodní arbitrážové systémy na akciových trzích. Jinými slovy, v USA se jedny a ty samé akcie obchodují na více burzách a občas nastane neefektivita.

To znamená, že se někde dá nějaká akcie koupit levněji a obratem ji můžete prodat na jiné burze. Naše firma je však také takzvaným tvůrcem trhu, a tam se o mikrosekundy nehraje.

A na čem tedy vyděláváte?

Nám nejde o to být nejrychlejší, ale najít netriviální souvislosti a neefektivnosti na trhu. Hledáme výhodné pozice, které držíme někdy pár sekund, někdy třeba půl hodiny. Rychlost je pro nás samozřejmě velmi důležitá, protože děláme obrovské obchody ve velmi krátké době. Ale jde nám spíše o co nejlépe naprogramované počítačové modely, které rozpoznají i malé ziskové příležitosti.

Jak velké objemy obchodů vytváříte?

Dnes obchodujeme cca 25 bilionů USD měsíčně. Je to dáno samozřejmě tím, že futures jsou pákové produkty, a proto je objem potřeba vyjadřovat raději v množství lotů, které zobchodujeme. Naše firma jich zoobchoduje 25 milionů měsíčně na všech členských burzách dohromady, což nás řadí mezi největší na světě.

Normální člověk z ulice si ale říká: "Ok. Tam někde sedí "kluci", co mají všichni doktoráty z matematiky, a hledají si tam ty neefektivity." Podle čeho se však rozhodovat drobný investor? Platí ještě, že mám kupovat podle toho, jestli se firmě po hospodářské stránce daří, zda má zisk?

Ano, zde se nic nezměnilo. Když si to člověk dobře spočítá, tak to samozřejmě má stále smysl, dnes možná ještě více než v minulosti, protože díky počítačovému obchodování je trh efektivnější, protože na trhu jsou pro drobné investory lepší ceny, marže jsou nižší a nikdo drobné investory na rozdíl od doby například před dvaceti lety "nenatáhne".

Obviňování počítačů a počítačového obchodování je postaveno na hlavu. Je to stejně absurdní, jako když v 18. století začal nástup strojů a dělníci je šli rozbíjet, protože si mysleli, že jim vezmou práci (smích). Technologické vymoženosti v dnešním obchodování fungují pro všechny.

55 až 65 procent objemu obchodů na burzách se dnes obchoduje pomocí počítačů, ale je zcela přirozené, že se řada lidí ptá: "Nepřebírají počítače kontrolu na trhem - nad investory?

Strach lidí je iracionální (smích). Počítače se mezi sebou "hádají" o centy a dělají investování co nejefektivnějším a nejlevnějším pro konečného zákazníka.

Jaké je budoucnost vašeho typu obchodování? V USA se mluví o tom,že se bude vice regulovat, navíc přijde vyšší zdanění?

Regulační vlna už zasáhla například Německo, které zakázalo nekryté spekulace na pokles u státních dluhopisů, což je upřímně úplně k ničemu. Jde spíš o alibistickou politiku, kdy politici házejí vinnu na spekulanty za to, že mají problém s dluhy. Paradoxně nebýt spekulantů, je situace ještě horší. HFT dělá trh efektivnějším a dává obrazně řečeno ceny "do latě".

Můžete to vysvětlit?

Například v případě řeckých dluhů by se ti "chytří" dluhů co nejdříve zbavili a "nasypali" to penzijním fondům, z čehož by byla ještě větší katastrofa. Díky spekulantům cena spadne, jakmile se objeví negativní informace a problémy. V opačném případě by cena padala pomalu a "naivní investoři" by to dostávali do svých portfolií za vysokou hodnotu. Prostě se rychle najde férová cena a není příležitost, aby vychytralí hráči napálili např. penzijní fondy.

Proč Karel Janečka neobchoduje v Praze a proč mu tato burza přijde neférová? A co se stalo 6. května? Čtěte celý rozhovor ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy