"Pobaltský tygr" v krizi: Lotyšsko žádá o pomoc

Ekonomika Ekonomika
20. 11. 2008 16:10
Lotyšská ekonomika klesá o více než čtyři procenta
Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn
Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn | Foto: Reuters

Tallin -  Na obzoru je další obět finanční krize, tentokrát z Pobaltí. O pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu požádá Lotyšsko.

Premiér Ivars Godmanis neuvedl důvody jeho země žádá Brusel o pomoc, údajně se však bez ní neobejde. "Budeme jednat až do šťastného konce," věří ministr financí Atis Slakteris.

Lotyšská ekonomika patřila mezi ty nejúspěšnější  v Evropě. Za poslední čtyři roky vzrostla o neuvěřitelných 50 procent a investice se do země jen hrnuly. Současná finanční krize ale vše mění. Ve třetím čtvrtletí tohoto roku země zaznamenala nejhorší výsledek z celé Evropské unie, propadla se o více než čtyři procenta.

Podobný výsledek zažila naposled v roce 1994, kdy se ještě vzpamatovávala z rozpadu Sovětského svazu. Podle odhadů by se měla z recese dostat až koncem roku 2009, případně začátkem roku 2010. Největší problémy dělá současný stav finančnímu sektoru. Vláda musela začátkem měsíce zsetátnit truhou největší banku v zemi Parex, do níž nalila vícenež 284 milionů eur. Současně centrální banka zahájila tažení na podporu místní měny - latu, který vůči euru klesal.

Lotyšsko je tak po Maďarsku druhou zemí sedmadvacítky, která sáhla po finační pomoci ze zahraničí. Dalšími pak jsou Ukrajina a Island. 

 

Právě se děje

Další zprávy