Po Británii jdou Poláci i z Irska. Domů je žene recese

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
8. 12. 2008 14:13
Recese je nutí k návratu. Není práce, nejsou peníze

Dublin - Po Velké Británii, kterou opustí kvůli zhoršující se ekonomické situaci až milion cizinců, odcházejí lidé původem z východní Evropy také z Irska. Podle průzkumu personální agentury CPL hodlá v příštím roce opustit zelený ostrov třetina všech Poláků, kteří tvoří nejpočetnější komunitu zahraničních pracovníků v zemi.

Daňové reformy a stále ještě rostoucí ekonomika jejich domoviny velí třetině z dvousettisícové polské komunity v zemi k návratu. Z průzkumů také vyplynulo, že pouze devět procent Poláků nehodlá Irsko opustit nikdy. Třetina se hodlá vrátit v nadcházejících 12 měsících a zbytek v průměru za dva roky.

"Peníze hrají hlavní roli. Návrat kvůli nim zvažuje 75 procent dotázaných. Dalším důležitým faktorem je pak rodinné zázemí," stojí ve zprávě.

Z Velké Británie, která ekonomický propad ucítila stejně jako sousední Irsko, odešlo již nyní nejméně 100 tisíc Poláků, odhadují polské úřady. Dalších 400 tisíc by mohlo Velkou Británii opustit v nadcházejících dvanácti měsících, tvrdí.

Desetiletí trvající boom tak pomalu končí. Západní ekonomiky padají do recese a výdělky už nejsou, co bývaly. Cizinci pracující v zahraničí se tak pomalu vrací domů.

Foto: Aktuálně.cz

Velká Británie byla společně s Německem nejvyhledávanější destinací také pro české občany, ale jejich počet je v porovnání s Poláky zanedbatelný. Čechům se navíc práce v zahraničí kvůli silné koruně již nějakou dobu nevyplácí.

Lidé z Česka jsou navíc obecně málo ochotní stěhovat se za prací do ciziny. V původních patnácti zemích EU pracuje 43 tisíc Čechů, tedy zhruba 0,4 procenta české populace, což je výrazně méně, než kolik odešlo za prací na Západ Slováků nebo Poláků.

 

Právě se děje

Další zprávy