Plné tankery čekají u břehů Británie na vyšší cenu ropy

jem
20. 11. 2009 11:35
Desítky naložených plavidel přepravujících pohonné hmoty kotví poblíž britských přístavů a vyčkávají, až zdraží ropa

Southwold - U britského pobřeží kotví desítky tankerů plných paliva, které čekají na vyšší ceny ropy.

Majitelé lodí tak hrají s kupci benzínu a dalších pohonných hmot hru, jejímž jediným výhercem můžou být obchodní spekulanti. Naopak jistotu prohry mají britští motoristé.

Některá z plavidel zadržují benzín, jiná letecký kerosín. Jedno mají ale společné: cynicky čekají, až bude vyšší poptávka po ropě a stoupnou ceny. Teprve poté připlují do přístavů a vyloží svůj náklad. Informoval o tom server DailyMail.

Celkem je v blízkosti britského pobřeží 54 tankerů. Největší "flotila" asi třiceti lodí se nachází ve vodách poblíž Southwoldu. To je totiž jediné místo, kde jsou povoleny transfery ropy a dalších pohonných hmot z lodi na loď.   

"Jsme velmi znepokojeni, tyto tankery se tu prohánějí jako na parkovišti a čekají na správný okamžik, aby prodali svou ropu co nejdráž. Není cesty, jak jim zabránit, aby tady byly, jak dlouho se jim zlíbí. Případná nehoda může vést k obrovské ekologické katastrofě," upozornil radní města Southwold Simon Tobin.

Malé tankery do oblasti připlouvají, aby předaly svůj náklad větším lodím. Ostatní zde kotví a čekají na vhodnou dobu k obchodování, protože je to lacinější než kotvit v přístavu.

 

Právě se děje

Další zprávy