Plazmové televize už netáhnou. Ukončí je i Panasonic?

ČTK ČTK
9. 10. 2013 11:04
Japonský tisk: Panasonic zastaví ztrátovou výrobu televizorů s plazmovou obrazovkou

Tokio - Japonská elektrotechnická společnost Panasonic do konce března zastaví ztrátovou výrobu televizorů s plazmovou obrazovkou. Informoval o tom japonský list Nikkei. Panasonic se tak jako poslední z japonských producentů stáhne z tohoto trhu. Společnost už také zastavila vývoj nových plazmových televizorů.

Loni měl Panasonic na světovém trhu s plazmovými televizory podíl 16,5 procenta. Výrazně tak zaostával za svým jihokorejským konkurentem Samsung Electronics, který měl přes polovinu trhu.

Výrobci v minulosti do plazmových televizorů silně investovali, v současnosti však tyto přístroje zaostávají za televizory s obrazovkami z tekutých krystalů. Podle výzkumné společnosti DisplaySearch se loni plazmové přístroje na celosvětových dodávkách televizorů podílely necelými šesti procenty.

Panasonic v uplynulých dvou letech utrpěl ztrátu 15 miliard dolarů (přes 280 miliard korun). Firma již minulý měsíc oznámila, že se stáhne z trhu s chytrými telefony v Japonsku a dál se bude zaměřovat na rozvíjející se trhy. Tam chce pod svou značkou prodávat pouze ty přístroje, které pro něj vyrobily jiné firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy