PKN Orlen, vlastník Unipetrolu, získá ropná pole

ČTK ČTK
16. 9. 2013 14:44
Polská rafinerská společnost za kanadskou těžařskou společnost zaplatí 3,5 miliardy Kč.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Varšava/Calgary - Největší polská rafinerská společnost PKN Orlen převezme za 563 milionů zlotých (asi 3,5 miliardy Kč) kanadskou těžařskou firmu TriOil Resources. Polský petrochemický koncern, jehož součástí je i český Unipetrol, tak získá přístup k celkové těžební kapacitě kanadské firmy a k jejím polím.

PKN Orlen nyní vlastní ropná pole nemá, díky kontraktu se tak posouvá do odvětví těžby.

Dohodu ještě musí schválit akcionáři TriOilu, což by se mělo stát v listopadu. PKN pak převezme 100 procent kanadské společnosti při ceně 2,85 kanadského dolaru (CAD) za akcii. Tedy za nižší cenu, než je tržní, neboť v pátek akcie končily na 3,06 CAD.

"Získáme přístup k těžebním polím a geograficky rozložíme portfolio našeho majetku," uvedl podle agentury Reuters generální ředitel PKN Orlen Jacek Krawiec. Většina majetku TriOilu se nachází především v kanadské provincii Alberta.

Podle analytičky Moniky Kalwasińské ze společnosti DM PKO BP je dobrou zprávou, že PKN Orlen expanduje do oblasti těžby a distribuce ropy. Jinak jde podle ní spíš o přístup k novým technologiím. TriOil je totiž malou společností a objemy její těžby a zásob nejsou velké. Ve zprávě za minulý rok se současná čistá hodnota polí TriOilu odhadovala na 250 milionů CAD, uvedla analytička.

PKN Orlen kanadskou firmu převezme prostřednictvím své součásti Orlen Upstream International B.V., která je registrovaná v Nizozemsku.

Státní společnost PKN Orlen je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Od roku 2005 je součástí této polské skupiny také český Unipetrol. PKN Orlen se v letošním druhém čtvrtletí propadl do ztráty 207 milionů zlotých (1,3 miliardy Kč) po zisku 149 milionů zlotých v prvních třech měsících roku. Výsledky hospodaření zasáhly náklady na údržbu rafinerií, ale i povodně v České republice a slabší kurz polského zlotého.

 

Právě se děje

Další zprávy