Pirátstvím přichází svět o práci

Redakce eko
9. 12. 2005 0:00
Londýn - Pokud by se méně kradl software, celý svět by mohl vytvořit miliony nových pracovních míst.
Foto: Aktuálně.cz

Celosvětově dnes dosahuje míra softwarového pirátství 35 procent. To znamená, že zhruba každý třetí program je nelegálně zkopírovaný.

Pokud by míra pirátství klesla na 25 procent, tedy na čtvrtinu, svět by na tom mohl "vydělat": do roku 2009 by mohl vytvořit navíc 2,4 milionu nových pracovních míst a hospodářský růst by se zvýšil o 400 miliard dolarů (10 bilionů korun).

Tvrdí to alespoň studie společnosti International Data Corporation, kterou si nechala vypracovat aliance výrobců softwaru BSA (Business Software Alliance). IDC zkoumala dopad nelegálního softwaru v 70 zemích na celém světě.

Kolik by získala snížením pirátství Česká republika, ČTĚTE ZDE.

Software zaměstnal za 4 roky o 2,8 milionu více lidí

"IT průmysl se svým 1,1 milionu firem a 11 miliony zaměstnanců přináší každoročně 900 miliard dolarů na daních a přispívá téměř 1,7 bilionu dolarů k celosvětovému ekonomickému bohatství," dokládá studie význam sektoru informačních technologií.

Studie také uvádí, že za poslední čtyři roky se zvýšila zaměstnanost v sektoru informačních technologií o 2,8 milionu lidí a všichni z nich se podílí na vývoji softwaru.

IDC předpokládá ve studii růst sektoru informačních technologií o třetinu do roku 2009. Pokud by se snížila míra pirátství o deset procentních bodů, mohl by se tento růst zvýšit na 45 procent.

Legální software zvyšuje růst

Potírání pirátství má díky výkonu softwarových firem pomoci i celkové ekonomice a zvýšit hrubý domácí produkt.

Snad největší rozdíl je vidět u zemí, které mají nelegálních kopií programů nejvíce. Podle studie je to například Čína, Rusko, Indonésie, Vietnam, Kazachstán, Ukrajina, Srbsko a Černá Hora.

V Číně, ve které je legální jenom desetina softwaru, poroste tento sektor do roku 2009 o 85 procent, ale pokud by se usilovalo o zvýšení počtu bezproblémových programů, celé odvětví by vzrostlo o 209 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy