Philip Morris žaluje Austrálii. Ta zakáže jeho logo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 6. 2011 9:41
Na krabičkách se objeví děsuplné fotografie s rakovinou rozežraných orgánů

Sydney - Monstrproces chystá tabákový koncern Philip Morris proti australské vládě.

Hodlá se tak bránit proti jejím plánům nechat nahradit firemní loga na krabičkách cigaret hrozivými fotografiemi nemocí z kouření, například rakoviny úst.

Philip Morris oznámil, že bude žádat kompenzace. "Předpokládáme, že náhrada půjde do miliard," uvedla tisková mluvčí koncernu Philip Morris Anne Edwardsová. Podle tabákového koncernu vládní opatření protiprávně snižuje hodnotu značky. Podobné soudní žaloby chystají další výrobci cigaret.

Australská vláda si za svým plánem stojí. Je přesvědčena, že nové opatření bude lidi od kouření odrazovat. Austrálie se tak hodlá stát zemí s nejtvrdším postojem vůči cigaretové reklamě.

Zákon má schválit parlament příští měsíc

Návrh zákona má jít do australského parlamentu v červenci. Podle něj se výrobcům cigaret zakáže tisknout na obaly cigaret jejich loga, propagační texty a barevné reklamní obrázky. Místo toho se budou značky cigaret tisknout malým, jednotným písmem a na krabičkách budou velká zdravotní varování spolu s barevnými fotografiemi následků kouření.

"Tento krok bude v podstatě znamenat konfiskaci naší značky v Austrálii," dodala mluvčí Edwardsová.

Zákon se má postupně zavádět půl roku, a to od ledna 2012.

Vláda se procesu nebojí

Australskou divizi Philip Morris vlastní skupina Philip Morris Asia se sídlem v Hongkongu. Ta předložila hlášení škody, v němž uvedla, že legislativní návrh porušuje bilaterální investiční smlouvu mezi Austrálií a Hongkongem.

Vláda námitky tabákových koncernů odmítá a trvá na svém postupu. Podle ní neporušuje žádný zákon, a proto zákon nestáhne. Hrozby koncernů odmítly předsedkyně vlády Julia Gillardová i ministryně zdravotnictví Nicola Roxonová.

Právě dnes po soudním oznámení začala běžet tříměsíční lhůta pro jednání mezi oběma stranami. Pokud pro Philip Morris nebude výsledek uspojivý během té doby, bude usilovat o arbitráž.

 

Právě se děje

Další zprávy