Petr Kellner usiluje o slovenskou plynárenskou firmu

Ekonomika Ekonomika
10. 4. 2012 9:28
Podle informací MF Dnes jde o investici v hodnotě zhruba 2 miliardy eur

Praha - Velmi vážný zájem má nejbohatší Čech Petr Kellner o podíl ve slovenské plynárenské firmě SPP. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes.

Hodnota investice je zhruba dvě miliardy eur (asi 50 miliard korun). Případná dohoda je ale podle něj zatím daleko, na řadě jsou nyní jednání s prodávajícími společnostmi E.ON Ruhrgas a GDF Suez.

Slovenská vláda drží v SPP, která přepravuje zemní plyn z Ruska do západní Evropy, většinový podíl. E.ON Ruhrgas a GDF získaly prostřednictvím firmy Slovak Gas Holding 49 procent akcií SPP a manažerskou kontrolu ve firmě v roce 2002 za zhruba 2,7 miliardy dolarů.

Informace o tom, že zahraniční akcionáři vyjednávají s Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH), v němž patří Kellnerově PPF 40 procent, o vstupu do plynáren, se objevily už vloni.

"Do portfolia Energetického a průmyslového holdingu se to hodí. Naproti tomu je tu stále velký otazník nad tím, jaký bude objem přepravovaného plynu. Je otázka, kdy Gazprom dostaví další plynovody do Evropy. Není to rozhodně jednoduchá investice," řekl listu Kellner.

Jednání s Ficem by mohla být rychlá

Současný slovenský kabinet Roberta Fica by podle Kellnera mohl o případném prodeji rozhodnout rychleji. "Pokud jde jen o tuto akvizici, může to teoreticky být lepší zpráva, protože jednobarevná vláda bude rozhodovat rychleji. Ve skutečnosti je totiž SPP společný podnik se státem a takhle máte jednoho partnera na nějaké období. Jeden partner je vždy lepší než čtyři," řekl Kellner.

Mezi dalšími akvizicemi, které chtějí společnosti kolem nejbohatšího Čecha získat, mohou být podniky v Řecku, kde je vláda nucena zbavit se části majetku. "Připravujeme se na účast v privatizacích, což ovšem neznamená, že to dotáhneme do úplného konce a něco koupíme. Hodně tam létáme, stará se o to Jiří Šmejc, který tam je skoro každý týden," řekl.

Na druhou stranu chce Petr Kellner zřejmě opustit společný projekt s italskou Generali, kterým je Generali PPF Holding B.V. Ten působí ve 14 zemích střední a východní Evropy a vlastní mimo jiné Českou pojišťovnu.

"V roce 2014 se může stát, že nám Generali řekne, že máme jít pryč. Což očekávám a nyní to tak je mentálně nastavené, že se to stát může. Potom se vzájemně vypořádáme. Může se však také stát, že Generali řekne, že s námi chce být dál, a pak si budeme muset my v PPF říct, co to zase přinese nám," řekl Kellner.

 

Právě se děje

Další zprávy