Pět vlivů, které nejvíc určí budoucnost. Uniknout nelze

Vladimír Hobza, investicniweb.cz
9. 3. 2010 12:01
Co udělala krize s globalizací? Jen ji zpomalila, nic víc
Protesty, které provázejí prakticky každé setkání ekonomických lídrů: klima má přednost
Protesty, které provázejí prakticky každé setkání ekonomických lídrů: klima má přednost | Foto: Reuters

Praha - Ceny nemovitostí dále padají, ale produktivita roste. Americká ekonomika stoupá vzhůru, přitom nezaměstnanost zůstává vysoká. Inflace téměř neexistuje.

Nechápete souvislosti? Neznepokojujte se tím. Nikdo jiný taky ne.

Jediné co potřebujete vědět: přichází výrazný boom tažený globalizací.

Před třiceti lety v Číně neexistovalo město Šen-čen, nyní má téměř 9 milionů obyvatel - zhruba tolik co New York City. Za jedinou generaci vzniklo z vesnice mohutné centrum, světově čtvrtý nejrušnější přístav - více než Los Angeles a Long Beach dohromady. Nikdy nebylo žádné město vybudováno tak rychle.

Globální recese z roku 2008 boom zpomalila. Ale z historického hlediska následuje po krizi vždy předchozí trend. Šen-čen představuje nový trend, růst, změnu a proměnu s nevídanou rychlostí. Díky růstu produktivity nabere ekonomické oživení na síle a pomůže lidem v mnoha zemích zvýšit životní standard. Svět bude i daleko více navzájem propojen.

Stres sedm dní v týdnu

Vše má ale háček: Zatímco nové příznivé ekonomické trendy budou pokračovat, vyostří se zároveň i problémy charakteristické pro minulé desetiletí. Nejistota v zaměstnání, ekonomická nejistota, pocit, že vše selže...

Globální ekonomika bude spojena počítači a pracovní stres se stane každodenní záležitostí sedm dní v týdnu.

Nové trendy (viz grafika výše) přinesou pozitivní následky, ale přispějí také k nejistotě.

Důvodem ke strachu v nedávné krizi bylo, že se jevilo, jako by americká ekonomika nebyla vůbec pod kontrolou. Ekonomiku ve skutečnosti nikdo nevede. Prezident neřídí ekonomiku, nikdo ji neovládá. Vzpomeňte si na odvážná tvrzení z roku 2008, když se celý systém začal rozpadat a politikové - jak Republikáni, tak Demokraté, přicházeli denně s novými plány.

Kdyby jediná konkrétní osoba řídila celou ekonomiku, situace by se jistě stala ještě horší.

Příliš rychlé zprávy

Ale protože nikdo ekonomiku neřídí, nikdo také nemůže určit, jakým směrem se trh vydá.

Vyděsí nás každá drobná věc, která se stane kdekoliv ve světě. Pokud vybuchne nálož v Pákistánu nebo firma z Malajsie zahájí obchodní spor s americkou firmou, zprávy o tom jsou během minuty na televizních obrazovkách. Bude mnoho nových aspektů, které nás budou stále strašit, ale musíme s tím prostě žít. A ať už budou události každým rokem jakékoliv, svět se bude stále stávat lepším místem, než byl kdykoliv předtím. Přichází chaotická, skřípějící, nepředvídatelná, svobodná, prosperující a informačně nabitá budoucnost.

(S využitím informací časopisu Newsweek)

 

Právě se děje

Další zprávy