Penta opět investuje v Polsku. Kupuje EM&F

ČTK ČTK
13. 3. 2012 11:42
Za jednu akcii nabízí Penta o půl zlotého více, než je aktuální tržní cena
Maloobchod je pro Pentu jedna ze zájmových oblastí.
Maloobchod je pro Pentu jedna ze zájmových oblastí. | Foto: Ondřej Besperát

Varšava - Česko-slovenská investiční skupina Penta Investments nabídla, že ve spolupráci s fondem Eastbridge odkoupí 40 procent akcií polské maloobchodní společnosti Empik Media & Fashion z veřejného trhu.

Penta nabízí za zbylý podíl 410 milionů zlotých (2,5 miliardy Kč) a později by se mohla stát většinovým vlastníkem EM&F, sdělily obě finanční firmy. Lucemburská Eastbridge je zakladatelem EM&F a má ve firmě 60 procent.

Penta nabízí od 2. dubna do 6. května investorům odkoupení akcií EM&F po 9,85 zlotého ve srovnání s pondělní tržní cenou 9,35 PLN. Cílem nabídky je stáhnout akcie firmy z varšavské burzy.

Podle počtu akcií, které Penta v tendru získá, bude mít poté možnost převzít v polské firmě většinový podíl tím, že koupí od Eastbridge dalších až 13 procent akcií.

Jde o zajímavý investiční projekt

"Hledali jsme významnou transakci v Polsku již nějaký čas a považujeme EM&F za velice zajímavou výzvu a příležitost v retailovém sektoru, s nímž má Penta dost zkušeností," uvedl k transakci investiční ředitel Penty v Polsku Jozef Janov.

Podívejte se, co Penta hodlá postavit na místě bývalého Rudého práva:

EM&F prodává mediální a zábavní produkty, oblečení, obuv, hračky, kosmetiku a jazykové kurzy. Působí v Polsku, Rusku, na Ukrajině, v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Německu a Turecku. Do skupiny patří mimo jiné Empik, přední prodejce knih v Polsku. Společnost má vedle vlastních značek i distribuční práva na světové značky jako Hugo Boss, GAP a Esprit.

Penta už v Polsku koupila v roce 2007 tamní přední maloobchodní řetězec Žabka. Loni v únoru jej prodala fondu Mid Europa Partners a vydělala na tom podle činitelů skupiny přes 200 milionů eur.

Penta investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu a bankovnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy