Peking pronajímá Ptačí hnízdo. Za 100 milionů na 30 let

Redakce EKO
26. 8. 2008 11:21
Vodní kostka už získala sponzora
Olympijské kruhy nad Ptačím hnízdem při zahájení letních olympijských her
Olympijské kruhy nad Ptačím hnízdem při zahájení letních olympijských her | Foto: Reuters

Peking/Praha - Olympijský oheň uhasl, ale práce pekingských organizátorů nekončí. Město hledá nájemce pro dvanáct nově postavených sportovišť.

Do míst, kde nejlepší atleti světa v uplynulých dnech soutěžili o olympijské medaile, tak již brzy zamíří obyčejní občané Pekingu i návštěvníci města.

Sportoviště pro všechny

V halách se budou pořádat koncerty, plavecký stadion se otevře pro veřejnost a olympijská vesnice se promění v komplex luxusních apartmánů s bazény, tenisovými kurty a nákupními centry.

"Věříme tomu, že sportoviště budou zpřístupněna veřejnosti co nejdříve," tvrdí Tu Wej z pekingské Olympic Economy Research Association. "Nepředpokládáme, že se nám všechny investice vrátí zpět, ale v dlouhodobém měřítku určitě," dodal.

První z hal je už pronajata. Americká firma AEG uzavřela smlouvu s čínskou vládu na pronájem basketbalové haly.

"Sportovní areály v Pekingu jsou úžasné. Příštích deset či dvacet let to bude výjimečně atraktivní trh," potvrdil výkonný ředitel AEG Tim Leiweke.

Z haly Wu-kche-sung chtějí Američané ve spolupráci s vedením NBA vytvořit basketbalový svatostánek světových měřítek.

Ptačí hnízdo se stalo chloubou Pekingu. Kdo ho získá?
Ptačí hnízdo se stalo chloubou Pekingu. Kdo ho získá? | Foto: Reuters

Kdo získá Ptačí hnízdo

Největší zájem je ale samozřejmě o obří Ptačí hnízdo. Firmy se již tahají o to, jaké jméno dostane. Za pronájem hlavního olympijského stadionu na třicet let si Číňané údajně účtují sto milionů dolarů.

Místo plaveckých soutěží, obří Vodní kostka, si na sebe už vydělala. Jméno dostala po balené vodě z kanadského ledovce, a může se tak otevřít pro širokou veřejnost.

Peking od roku 2001, kdy bylo o pořádání olympijských her rozhodnuto, vystavěl dvanáct nových a osm dočasných stadionů, dalších jedenáct opravil za celkovou cenu 1,9 miliardy dolarů.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy