Papírovým letenkám zbývá devět měsíců života

dkl, aju
27. 8. 2007 23:00
Asociace připravuje kompletní přechod na e-ticketing

Ženeva - Naposled dnes byly povolány papírové letenky do služeb asociace leteckých dopravců IATA.

Asi 16,5 milionu letenek asociace objednala u sedmi specializovaných tiskáren, které tak zásobují šedesát tisíc akreditovaných dopravních agentur na 162 trzích světa. Dodávány budou jen do 31. května roku 2008.

Poté bude sto procent letenek vydávaných členy asociace IATA elektronických. IATA sdružuje na 270 dopravců zajišťujících přes 90 procent mezinárodních letů.

"Je to jako poslední výzva k nástupu do letadla pro papírové letenky," řekl dnes Giovanni Bisignani, šéf IATA. "Za pouhých 278 dní se papírová letenka stane sběratelskou položkou," dodal.

Tři roky na cestě k elektronice

"Je to teprve 38 měsíců, co jsme spustili iniciativu, která má vést ke stoprocentnímu e-ticketingu. Za tu dobu se podíl elektronických letenek zvýšil z šestnácti procent na 84 procent," dodává.

Systém vypořádávání letenek IATA vydává každý rok čtyři sta milionů těchto dokladů ročně. S tím, že podíl papírových je pouze šestnáct procent, zbývá doobjednat pouze zmíněných šestnáct milionů.

Elektronické letenky využívají již delší dobu především nízkonákladové společnosti, které tak šetří peníze firmy i pasažérů.

Na "virtuální" doklady přechází i největší český dopravce ČSA, který je členem asociace.

Podle dřívějších informací asi sedmdesát procent letenek vydaných ČSA má již jen elektronickou podobu a společnost nebude mít problém se splněním termínu, který určila asociace.

Před dvěma měsíci ČSA spustily i elektronické odbavení.

 

Právě se děje

Další zprávy