Panika se nekoná: Klienti Goldman Sachs zatím v klidu

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 4. 2010 14:30
Obvinění největší americké banky z podvodu s trhy zdá se nijak zásadně nezahýbe
Foto: Reuters

Hong Kong - Klienti největší americké banky, kterou v pátek regulační úřad obvinil z podvodů, za svým bankovním domem stojí, a situace na akciových trzích se tak po pátečním poklesu opět stabilizovala.

Co by se stalo, kdyby klienti svou důvěru ve finanční dům považovaný za motor Wall Streetu ztratili, zatím nikdo neví, ale podle ekonomů výrazné problémy bance a potažmo celému akciovému trhu v současné době nehrozí.

Podvodného jednání se měli podle americké komise pro cenné papíry (SEC) dopustit bankéři Goldman Sachs při obchodování s  hypotékami. Konkrétní obvinění padlo na hlavu Fabrica Tourreho, jednoho z viceprezidentů banky, který měl při jednání s investory překrucovat a zamlčovat důležitá fakta. 

Šlo o to, že bance pomáhala hodnotit hypotéky firma, která s nimi sama obchodovala, resp. sázela proti nim a značně na tom vydělávala.

Velcí investoři jsou z Asie

Podle agentury Reuters se ale nezdá, že by měli klienti největšího bankovního domu ve Spojených státech v Goldman Sachs nějak hromadně ztrácet důvěru. Případ je však teprve na začátku a případné dopady obvinění může banka ještě pocítit.

Značná část největších investorů Goldman Sachse pochází z Asie a ani tam dosud žádná nervozita nepanuje. Jeden z největších klientů banky - asijská pojišťovací společnost Samsung Life! - žádná zvláštní opatření neplánuje. Jihokorejské regulační úřady pouze vydaly prohlášení, že vývoj kolem tohoto případu bedlivě sledují.

"Goldman Sachs je jen první na řadě. Na další velké banky z Wall Streetu také dojde. Žádná z nich není stoprocentně bez rizika," upozorňuje nejmenovaný hongkongský manažer využívající makléřské služby Goldman Sachs, kterého oslovila agentura Reuters.

Německo je připraveno podat žalobu

Tiskový mluvčí německé vlády Ulrich Wilhelm v rozhovoru pro německé nedělní noviny Welt am Sonntag uvedl, že je spolková vláda připravena největší bankovní dům v Americe zažalovat.

Němečtí investoři totiž podle Wilhelma během hypoteční krize v roce 2007 přišli o 740 milionů eur (miliardu dolarů) a rádi by své peníze dostali zpět. Například státem vlastněné německé banky KfW a IKB musely být zachráněny za peníze německých daňových poplatníků. Vláda za tyto balíčky utratila téměř 111 milionů eur. Banka Goldman Sachs obvinění odmítá a hájí se tím, že na nevýhodných hypotékách sama tratila. 

Připojuje se i Británie

Britský regulátor finančního sektoru Financial Services Autority (FSA) nezůstává stranou a už se podezřelými praktikami bankéřů Goldman Sachs začal také zabývat. Zahájení vyšetřování už britský regulátor potvrdil i oficiálně. "Jak se dalo očekávat, FSA prošetřuje okolnosti tohoto případu, a pokud dojde k závěru, že by měl přijmout nějaká opatření, učiní tak. Zároveň blízce spolupracujeme se zámořským regulátorem," stojí v oficiálním prohlášením FSA.

Banka na oznámení FSA, že zahajuje vyšetřování, reagovala prohlášením, že jde ze strany britského úřadu o neuvážený a neadekvátní krok. Podle Goldman Sachs byli všichni, kdo investováním do hypoték přišli o peníze, zkušení a profesionální investoři a o rizicích spojených s těmito obchody museli dobře vědět.

Navíc samotná banka Goldman Sachs prý rovněž tratila, když přišla o 90 milionů dolarů.
 
Špatné zprávy pro banku přicházejí krátce před očekávaným zveřejněním finančních výsledků za první čtvrtletí. Podle britského Guardianu budou výsledky zřejmě slušné, protože celých pět milionů dolarů si vedení bankovního domu rezervuje na zvláštní odměny a bonusy pro zaměstnance.


 

 

Právě se děje

Další zprávy