Padla další nabídka na rekordní fúzi bank

Red eko, čtk
29. 5. 2007 9:52
Konsorcium v čele RBS nabízí za ABN 71,1 miliardy eur
Britská banka Barclays zřejmě převezme svého rivala z Nizozemí ABN Amro. Tomu totiž hrozí nepřátelské převzetí, Barclays ho tedy "zachrání".
Britská banka Barclays zřejmě převezme svého rivala z Nizozemí ABN Amro. Tomu totiž hrozí nepřátelské převzetí, Barclays ho tedy "zachrání". | Foto: Reuters

Amsterodam/Londýn  - Boj o největší fúzi bank v historii pokračuje další nabídkou. Konsorcium finančních institucí pod vedením britské Royal Bank of Scotland (RBS) nabízí za nizozemskou banku ABN Amro 71,1 miliardy eur (asi dva biliony korun).

Konsorcium svou nabídkou konkuruje jiné britské bance Barclays. Za jednu akcii ABN by konsorcium podle informací agentury Reuters zaplatilo 38,40 eura, z toho 30,40 eura hotově a k tomu 0,844 nové akcie RBS.

Podmínky převzetí nastínil belgicko-nizozemský ústav Fortis, který je součástí konsorcia.

Podle odhadů Fortisu by převzetí ABN Amro mělo do roku 2010 znamenat celkovou úsporu nákladů 4,23 miliardy eur a zvýšení zisku díky vyšším tržbám asi o 1,22 miliardy eur.

Většinu kupní ceny by konsorcium v čele s RBS uhradilo hotově, menší část pak akciovým převodem. Konsorcium už nabídku jednou předložilo, management ABN ji však odmítnul a dal přednost nabídce Barclays. Ta ale nabízí výměnu akcií, takže výše její nabídky se mění v závislosti na změně kurzů akcií.

V současné době má nabídka banky Barclays hodnotu asi 63 miliard eur. Dnešní nabídka konsorcia není závislá na žádných finančních podmínkách a kapitál na financování akvizice je plně zabezpečen. Vše by záviselo jen na postoji akcionářů ABN Amro k prodeji banky LaSalle v USA.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy