Oznámení Fedu srazilo akcie v USA i v Evropě

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 9. 2011 10:09
Oznámení Fedu podrazilo nohy americkým bankám, ty evropské jsou na černé listině kvůli Řecku
Foto: Reuters

New York, Paříž - Nejhorším propadem za poslední měsíc zareagovaly americké akcie na středeční oznámení centrální banky USA (Fed), že bude nakupovat dluhopisy s delší dobou splatnosti výměnou za krátkodobé dluhopisy, aby snížila náklady na úvěry.

Ekonomice podle centrální banky hrozí velké riziko zpomalení. Investoři se ale bojí, že plán Fedu bude mít na stagnující ekonomiku příliš malý vliv.

Na konci obchodování se index Dow Jones snížil o 2,49 procenta, index Stadard&Poor's o 2,94 procenta a index Nasdaq o 2,01 procenta.

Prudký pokles vykázaly zejména akcie dopravních společností, bank a pojišťoven. Nejhůře si vedly finanční společnosti. Bankovní index KBW Bank klesl o 5,5 procenta a index pojišťoven KBW Insurance o 5,2 procenta. Akcie Bank of America přišly o 7,5 procenta a Prudential o 6,6 procenta.

O mnoho lépe si po oznámení americké centrální banky nevedly ani evropské akcie. Ve čtvrtek zahájily obchodování výrazným propadem, panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení ztrácel zhruba 2,5 procenta a pohyboval se kolem 895 bodů.

Navázal tak na propad z předchozího dne, kdy odepsal 1,7 procenta. Od začátku roku index ztrácí asi 20 procent, převážně kvůli potížím v eurozóně a kvůli zpomalení růstu globální ekonomiky.

Evropským bankám pomohou soukromníci

Další špatnou zprávu sdělil pro změnu evropským bankám eurokomisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier. V rozhovoru pro deník le Figaro uvedl, že pokud by některá z evropských bank potřebovala doplnit kapitál, dá komise přednost financování ze soukromého sektoru.

"Dny, kdy bylo možné banky zachránit z peněz daňových poplatníků, jsou za námi. Ale nemohu vyloučit, že některé banky budou potřebovat státní pomoc. Evropská komise je na takový scénář připravená a bude na to dohlížet," uvedl Barnier.

Akcií evropských bank se totiž investoři v poslední době masivně zbavují. Obávají se totiž, že neustojí případný krach Řecka a další ekonomický pokles. Zatímco Mezinárodní měnový fond vyzývá Unii, aby své banky rekapitalizovala, její zástupci se do tohoto opatření nehrnou.

 

Právě se děje

Další zprávy