Operace anticenzura míří do Číny

Dušan Klimeš
5. 4. 2006 0:00
San Diego/Peking - Na 111 milionů čínských uživatelů internetu dostává šanci obejít překážky, které postavila tamní vláda. Uvnitř: VIDEO.

Americká společnost Anonymizer pro ně připravila software Operation Anti-Censorship (tedy "Operace anticenzura"), který by měl umožnit obcházet filtry a bloky, které si na čínské uživatele přichystal komunistický kabinet.

Nový software má Číňanům zajistit anonymitu při prohlížení internetu; rovněž má být schopen připojit uživatele i na stránky, které jsou jinak úředně zakázány. Vládu tím pádem připraví o důkazy, díky kterým dosud mohla perzekuovat uživatele například za prohlížení stánek s tématem nezávislosti Tchaj-wanu či událostí na náměstí Nebeského klidu z roku 1989.

Svoboda poskytovaná zdarma

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

V SOUVISLOSTECH:

  • Čínská cenzura webu? Hlídá se sex i drogy
  • Cenzurujeme internet po vzoru USA, tvrdí Čína

Program je pro internetové nadšence ke stažení zdarma. Nejde tedy primárně o ziskový produkt, kterým by firma zkoušela využít omezení uvalená na čínský internet.

"Naše firma je nadšená, že může tento program nabídnout všem lidem v Číně," řekl šéf firmy Anonymizer Lance Cottrell.

"Cílem je udělat z internetu zábavné místo i pro ty, kteří jsou sužováni pravidly represivního režimu. Máme zatím skvělé výsledky v mnoha částech světa, například v Íránu," dodal Cottrell.

Současná adresa pro stažení je www.xifuchun.com. Ta se však bude zřejmě co chvíli měnit, aby unikla zrakům čínských cenzorů.

Úspěch programu závisí na tom, zda se v komunitě internetových uživatelů dostatečně "rozkřikne".  Nejedná se o ziskový produkt, jeho uvedení nebude provázet žádná reklamní kampaň. Důležité je, aby si o něm cenzurovaní Číňané řekli a případně ho poskytovali i svým přátelům a známým.

Obchod je obchod. I za cenu cenzury

Cenzura internetu je palčivým tématem a firmy, které ji přijmou, čelí na západě kritice. Největší vyhledávače světa, jako je Google, přesto přistoupily "dobrovolně" k cenzurování svého obsahu jen proto, aby tak mohly proniknout na trh, který má potenciálně stamiliony zákazníků.

Největší vyhledávací server Google se připojil k Microsoftu a Yahoo, kteří souhlasili již dříve. Na svých stránkách tak sice poskytuje obdobné služby jako v ostatních státech, čínský uživatel však dostane "trochu" jiné výsledky.

Zde je příklad toho, na jaké obrázky se mohou podívat například čeští uživatelé internetu (google.com) při zadání hesla "tiananmen", tedy náměstí Nebeského klidu, a co se objeví jejich čínským protějškům (google.cn).

Zatímco tuzemský uživatel shlédne snímky čínských tanků, kterak se chystají "najet" do demonstranta, uživatel za Velkou čínskou zdí se setká s množstvím téměř propagačních a idylických snímků této části Pekingu.

 

Právě se děje

Další zprávy