OPEC zvažuje snížit těžbu ropy

Red eko, čtk
17. 5. 2007 10:55
OPEC sníží těžbu ropy, pokud její cena klesne pod 50
Foto: Reuters

Praha - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) sníží těžbu suroviny, pokud její ceny klesnou pod 50 dolarů za barel a udrží se tam přes měsíc.

Pod 50 dolarů se cena americké ropy snížila naposledy letos v lednu. Od té doby však vzrostla nad 62 dolarů za barel, protože OPEC omezil dodávky ropy na světový trh. Za růstem cen byly ale také výpadky nigerijské produkce a dopad nižších zásob benzinu ve Spojených státech. Následovaly hlasy, že by kartel měl naopak těžbu zvýšit.


Podle Generálního tajemníka kartelu Abdalláh Badrího ale není důvod pro to, aby se Mezinárodní agentura pro energii (IEA) obávala nedostatečného zásobování trhu, protože ropy je na trhu dostatek. IEA je poradcem pro energetiku průmyslově vyspělých zemí a již měsíce naléhá, aby OPEC zvýšil těžbu a vývoz ropy před letní motoristickou sezónou.


OPEC na její výzvy ale odpovídá tím, že jsou zásoby ropy v průmyslově vyspělém světě velké a že za vyšší ceny ropy nemůže ropa sama, ale rezervy benzinu. Badrí označil rozpětí 60 až 65 dolarů za barel za přijatelné na dnešním setkání představitelů OPEC a IEA na Bali. Ještě před několika lety ale stála ropa na světovém trhu méně než 20 dolarů.

V současné době má hlavní vypovídací schopnost o dění na světovém trhu s ropou cena severomořské ropy Brent. Dnes její cena vzrostla o 33 centů na 68,30 dolaru. Jde o nový červencový kontrakt. Červnová dodávka americké ropy se zvýšila o 15 centů na 62,70 dolaru, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy