Olympiáda blízko ČR. Polsko se Slovenskem plánují tunel

ČTK ČTK
22. 10. 2012 10:19
Štrbské Pleso se Zakopaným by mohl spojit železniční tunel pod tatranskými štíty
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Bratislava - Štrbské Pleso na Slovensku s polským Zakopaným by mohl v budoucnu spojit železniční tunel pod tatranskými štíty.

Nové drážní spojení by podle majitele tatranských lyžařských středisek Tatry Mountain Resorts (TMR) bylo součástí příprav na zimní olympijské hry v roce 2022, o které se chce Slovensko ucházet spolu s Polskem, napsal portál hnonline.sk.

"Bez takovéhoto propojení by se hry těžko mohly uskutečnit," vysvětlil předseda dozorčí rady TMR Igor Rattaj. Náklady na sedmikilometrový tunel jsou odhadovány na 100 až 150 milionů eur (až 3,7 miliardy korun).

Ekologové mají problém

Z projektu, který by navázal na současnou trasu tatranské elektrické dráhy, ale nejsou nadšeni ekologové. Mimo jiné se jim nelíbí, že by koleje vedoucí z rušného turistického centra Zakopaného ústily do chráněných dolin Tichá a Kôprová. Podle Rattaje by se ale železnice mohla oběma údolím vyhnout.

Postoj správy tatranského parku se portálu prozatím nepodařilo zjistit. Při první kandidatuře v 90. letech ale tehdejší vedení parku s tunelem nesouhlasilo. Tehdy však šlo o jinou trasu, která se měla napojit na Starý Smokovec, připomněl hnonline.sk.

Zimní olympiáda Krakov - Tatry

První úvahy o novém společném pořadatelství olympiády média zveřejnila před dvěma roky. O uplynulém víkendu podepsaly olympijské výbory obou zemí deklaraci o společné kandidatuře a rozdělily si sportovní disciplíny. Hry by podle odhadů mohly stát 1,15 miliardy eur. Na odevzdání přihlášek zbývá rok, verdikt pak padne v roce 2015.

Hlavním kandidátským městem by se měl stát polský Krakov. Za pomlčkou v názvu olympiády by za Krakovem měly následovat Tatry. Olympijské výbory si již také předběžně rozdělily pořádání disciplín. Sjezdy by se konaly v největším slovenském lyžařském středisku Jasná v Nízkých Tatrách, boby a sáňky v Tatranské Lomnici a na biatlon by diváci jeli do Štrbského Plesa.


 

Právě se děje

Další zprávy