OECD potvrzuje: světové ekonomiky ukazují krizi záda

Ekonomika Ekonomika
11. 12. 2009 15:20
Situace se zlepšuje v členských zemích, ale i v jiných velkých ekonomikách
I burzovní ukazatele jsou součástí dat pro výpočet indexu.
I burzovní ukazatele jsou součástí dat pro výpočet indexu. | Foto: Reuters

Paříž - Další potvrzení toho, že ekonomika nabrala kurz směrem ven z krize, zveřejnila dnes Organizace zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle ní všech třicet členských zemí včetně České republiky vykázalo v říjnu další známky zlepšení.

Nejlépe si v porovnání se zářím vedly Kanada, Francie, Itálie, Německo a Velká Británie, jejichž index už překročil průměrnou stovku a chystá se podle předpovědi na další růst.

Oživení z dosavadního útlumu předpovídá OECD i pro ty země, jejichž index se zatím ke stovce nevrátil - tedy Japonsko a Spojené státy. Oživení je podle OECD vidět i ve velkých ekonomikách mimo organizaci, především u Brazílie, Číny, Indie a Ruska.

Takzvaný předstihový indikátor celé organizace se zlepšil o jeden bod na 101,4 bodu. Země si ale vedou lépe především v porovnání s loňským rokem - OECD si polepšila o 5,7 bodu. Ještě větší zlepšení je vidět v eurozóně, kde indikátor za rok poskočil o 8,8 bodu.

Z velkých členských států si nejlépe vedla Itálie, která zaznamenala zlepšení o 12,1 bodu, a Francie s 10,2 bodu. Naopak nejméně se index změnil pro Japonsko, které se zlepšilo pouze o 2,2 bodu.

Index tvoří soubor ekonomických ukazatelů včetně úrokových sazeb, vývoje na burze nebo změn v míře nezaměstnanosti.

 

Právě se děje

Další zprávy