OECD: Eurozóna poroste příští rok jen o 0,3 procenta

ČTK ČTK
31. 10. 2011 11:48
Organizace upravila svou prognózu - namísto dvouprocentního růstu předvídá pro země eura jen 0,3 %

Paříž - Eurozóna v příštím roce dramaticky zpomalí růst a její hrubý domácí produkt se zvýší jen o 0,3 procenta. Ve své aktualizované prognóze to uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

V předchozím výhledu, který je z května, OECD předpovídala, že růst eurozóny dosáhne dvou procent. Organizace zároveň vyzvala Evropu, aby vyjasnila svá protikrizová opatření.

OECD se domnívá, že některé země eurozóny růst ani neudrží. Klíčový bude průběh dluhové krize a především to, zda se v eurozóně podaří obnovit důvěru ve státní finance. Pokud se to politikům nepodaří, eurozóna a další vyspělé země mohou upadnout do hluboké recese.

OECD svou předpověď vydává jen pár dnů před schůzkou G20 v Cannes. Ta se bude konat na konci tohoto týdne a patrně se zaměří právě na hospodářské vyhlídky a podporu globální ekonomiky.

Americká ekonomika podle prognózy příští rok vykáže růst o 1,8 procenta, zatímco v květnové prognóze OECD počítala s růstem o 3,1 procenta. Rizikem je ještě výraznější oslabení, a to nejen v USA. Zda k němu skutečně dojde ale bude záležet na tom, zda krize kolem státních dluhů přestane negativně ovlivňovat finanční trhy a naopak.


 

Právě se děje

Další zprávy