Odsouzený šéf Hyundai dostane milost

alt, Reuters
12. 8. 2008 16:30
Ekonomika vás potřebuje, vzkazuje vláda
Čong Mong-ku
Čong Mong-ku | Foto: Reuters

Soul - Překvapivé rozuzlení má případ šéfa automobilky Hyundai odsouzeného za zpronevěru a korupci - Čong Mong-ku dostane milost.

Není ale sám, milost jihokorejský prezident udělí i dalším mocným byznysmenům, kteří měli potíže se zákonem. Důvod? Prý je potřebuje hospodářství.

"Doufáme, že podnikatelé se ujmou vedení při oživení ekonomiky, vytvoří aktivními investicemi pracovní místa a budou pronikat na zahraniční trhy," citovala agentura Reuters z prohlášení ministerstva spravedlnosti.

Šéf páté největší světové automobilky byl loni shledán vinným z podvodu a zpronevěry. Nakonec ale dostal jen podmíněný trest.

Kromě něj teď dostanou milost i další vysocí představitelé firemních konglomerátů, takzvaných čebolů, které dominují jihokorejské ekonomice.

Například šéf průmyslové skupiny Hanwha Kim Seung-youn bude propuštěn z vězení, kde pykal za únos a napadení pracovníků restaurace.

"Osobně jsem proti," řekl údajně o milostech jihokorejský prezident I Mjong-bak. "Ale rozhodl jsem tak, protože manažeři mají problém při obchodech v zahraničí, a protože nálada investorů má daleko k nezlomnosti," dodal.

Celkem dostalo u příležitosti nadcházejícího státního svátku milost asi 340 tisíc lidí. Drtivá většina milostí připadá na prohřešky úředníků. Přes 10 tisíc z tohoto počtu jsou lidé odsouzení za trestné činy, mezi nimi tucet politiků, uvedla agentura Reuters.

Čtěte dále:
Potvrzeno: Šéf Hyundai vyvázl s podmínkou

 

Právě se děje

Další zprávy