Odpovědí na rakety je zmrazení účtu

ČTK
3. 10. 2006 9:45
Tokio - Japonsko se rozhodlo uvalit sankce na Severní Koreu. Prvním krokem je zmrazení účtu korejské obchodní banky.

Postiženým ústavem je banka Tanchon. Japonci se k tomuto kroku odhodlali v rámci nových opatření, která upravují postup země vůči komunistickému režimu v KLDR.

Finanční sankce jsou podle ministerstva financí odpovědí Japonska na raketové testy, které KLDR provedla v červenci.

Sankce se zpožděním

Japonci o sankcích rozhodli už minulý měsíc, teprve teď je ale začínají uplatňovat v praxi. V rámci přijatých opatření má zakázáno převádět peníze do zahraničí 15 skupin a jednotlivců, a to kvůli podezření z napojení na severokorejský zbrojní program.

Lidé zdraví princeznu Sajako, která se dnes v Tokiu vdávala.
Lidé zdraví princeznu Sajako, která se dnes v Tokiu vdávala. | Foto: Reuters

Japonské úřady tedy využily těchto nových opatření a zmrazily účet, který má severokorejská banka Tanchon v Japonsku. Jde o účet vedený v amerických dolarech.

Bylo na něm jen asi 1000 USD, tedy asi 22,5 tisíc korun, nikdo se ho ale asi deset let nedotknul. Úřady nesdělily, kdy přesně účet zmrazily, ani která japonská banka účet spravovala.

Sankce se podle agentury AP vztahují i na další severokorejské banky a na nemocnici v Pchjongjangu, stejně jako na švýcarskou společnost Kohas a jejího prezidenta Jakoba Steigera. Webové stránky firmy nejsou k dispozici a přístup k nim je možné získat pouze po zaplacení.

Korejské rakety

Severní Korea v červenci zkušebně odpálila sedm raket, včetně jedné z dlouhým doletem, která je schopna doletět až na Aljašku. Japonci krátce na to začali hovořit o chystané odvetě a jejich finanční sankce jsou v souladu s rezolucí OSN, která raketové zkoušky odsoudila.

Foto: Aktuálně.cz

Severokorejská banka Tanchon měla podle agentury Kjódó až donedávna účty v eurech a dolarech ve vietnamské Vojenské komerční bance. Na účty bylo podle zástupců banky složeno několik milionů eur, respektive dolarů, které ale byly v červenci narychlo převedeny do jiných bank, včetně jedné banky v Německu.

Vietnam totiž vyhověl žádosti Spojených států a začal sledovat aktivity na účtech, které patří severokorejským subjektům. USA považují banku Tanchon za hlavní zdroj financování severokorejského balistického programu.

 

Právě se děje

Další zprávy