Odměny si vezmeme zpět, vzkázal ministr Geithner AIG

Ekonomika Ekonomika
18. 3. 2009 9:47
AIG musí před udělením dalšího balíku slíbit, že peníze z bonusů vrátí
Foto: Reuters

Washington - Americké ministerstvo financí hodlá získat zpět desítky milionů dolarů z kontroverzních bonusů, které si z peněz daňových poplatníků rozhodl nadělit gigant American International Group (AIG). Ten bude muset slíbit, že peníze vrátí. Je to totiž podmínkou pro získání další kapitálové injekce za 30 miliard dolarů pro pojišťovnu, oznámil americký ministr financí Timothy Geithner.

"AIG uložíme smluvní závazek zaplatit ministerstvu financí z operací společnosti vyplacené odměny," prohlásil podle agentury Reuters Geithner. Doplnil také, že by ministerstvo mohlo peníze z odměn odečíst z chystaného z balíku.

Generální prokurátor státu New York Andrew Cuomo zaslal AIG obsílku, v níž požaduje další informace k vyplaceným odměnám. Zajímají jej i jména lidí, kteří prémie dostali. Prémii ve výši alespoň milion dolarů podle něj obdrželo 37 manažerů AIG. Z toho 11 už jich v pojišťovně v současné době nepracuje. Cuomo se snaží zjistit, zda výplatu prémií v AIG lze považovat za trestný čin podvodu.

Geithner nyní spolupracuje s ministerstvem spravedlnosti. Společně zkoumají, zda nový zákon na stimulaci ekonomiky umožňuje státu požadovat po příjemcích odměny tyto peníze zpět.

Řada amerických zákonodárců začala prosazovat návrh, aby byly zaměstnancům AIG již vyplacené odměny zdaněny ve výsledku až 100procentní daní.

AIG nedávno obdržela od vlády výpomoc za více než 170 miliard dolarů. V současnosti prý již vyplatila většinu ze 165 milionů dolarů na bonusech zaměstnancům. Peníze měly jít z naprosté většiny právě těm manažerům, kteří loni přivedli pojišťovnu ke kolapsu.

Prezident Barack Obama na tiskové konferenci uvedl, že se "dusí hněvem". Ironicky také poznamenal, že nechápe, čím by si mohli manažeři AIG zasloužit "jakékoliv bonusy".

Společnost, která utrpěla v posledním čtvrtletí loňského roku ztrátu 61,7 miliardy dolarů - největší, jakou kdy americká firma zaznamenala - se brání, že bonusy byly smluvně vázané již z loňska a musely být vyplaceny.

 

Právě se děje

Další zprávy