Odkud USA vymetou recesi nejdříve? Kalifornie si počká

Ekonomika Ekonomika
26. 7. 2009 21:22
Naopak Texasu se bublina na realitním trhu vyhnula

Washington - V oblasti nemovitostí rozhodují tři nejdůležitější věci: poloha, poloha a poloha, píše s dávkou vtipu magazín Forbes. Umístění je ovšem pro oživení trhu skutečně klíčové.

Celá řada ekonomů předpovídá, že se hospodářství Spojených států vrátí k růstu v druhé polovině letošního roku. To ale nebude platit všude. Zatímco některá města čeká rychlé oživení, jiná si na něj naopak počkají celé roky.

Která americká města mají podle Forbesu nakročeno k rychlému uzdravení? Většina těch texaských - Austin, San Antonio, Dallas nebo McAllen. Bublina na realitním trhu je totiž prakticky minula.

Žebříček podle Forbesu:

Pětka měst, která mají naději na brzké ozdravení:

  • Austin, Texas, nezaměstnanost: 5,8 %
  • Fayetteville-Springdale-Rogers, Arkansas, nezaměstnanost: 5,0 %
  • Boulder, Colorado, nezaměstnanost: 5,7 %
  • Huntsville, Alabama, nezaměstnanost: 6,1 %
  • San Antonio, Texas, nezaměstnanost: 5,4 %

Pětka měst, která si na ozdravení počkají:

  • Flint, Michigan, nezaměstnanost: 14,2 %
  • Fresno, Kalifornie, nezaměstnanost: 15,5 %
  • Detroit-Warren-Livonia, Michigan nezaměstnanost: 13,6 %
  • Modesto, Kalifornie nezaměstnanost: 16,8 %
  • Salinas, Calif. nezaměstnanost: 11,7 %

To ovšem není případ měst v Kalifornii, Nevadě nebo na Floridě. Zde ceny nemovitostí vystřelily raketovou rychlostí, dostaly se mimo kontrolu a bublina byla na světě.

Fresno, Modesto, Salinas, Bakersfield a Los Angleles zaznamenaly díky kolapsu trhu s bydlením míru nezaměstnanosti přes deset procent.

Strašák jménem nezaměstnanost

I když se objeví náznaky, že nejhůře se vyvíjející realitní trhy dosáhly svého dna, bude trvat roky, než nezaměstnanosti klesne na rozumnou míru.

Konkrétně třeba u Modesta s mírou nezaměstnanosti 16,8 procenta nebo Fresna s 15,5 procenty.

Pro sestavení listu sbíral Forbes informace o hrubém domácím produktu velkoměstských oblastí od serveru Economy.com, statistiky o nezaměstnanosti od statistíckého úřadu či ceny bytů a příjmy od Mezinárodní asociace stavitelů domů.

Magazín zároveň dodává, že podle vypracované analýzy čeká rychlejší ozdravení města jako Seattle, Huntsville nebo Boulder.

Ta se totiž vyznačují rozvinutým trhem s technologiemi, kterému se povede lépe, než například stavebnictví nebo finančním centrům. "Technologická města" by tak mohla vidět oživení již v nejbližších měsících.

 

Právě se děje

Další zprávy