Odhad: Krize svět připraví o 20 milionů pracovních míst

Tomáš Fránek
20. 10. 2008 20:10
Lidé o práci mají přijít do konce roku 2009

Ženeva - Dvacet milionů pracovních míst zanikne ve světové ekonomice do konce příštího roku kvůli finanční krizi.

Napsala to agentura Reuters s odkazem na odhad Mezinárodní organizace práce. Ta vyšla z prognóz Mezinárodního měnového fondu o vývoji světové ekonomiky.

Mezi obory, které budou zasaženy, patří finanční služby, stavebnictví, realitní aktivity a automobilový sektor. Generální ředitel Mezinárodní organizace práce Juan Somavia uvedl, že pokud se situace odhady MMF ještě zhorší, míst ubude víc.

"Musíme mluvit o finanční krizi z hlediska toho, co se stane s lidmi a co se stane s pracovními místy a podniky" řekl Somavia.

Počet nezaměstnaných ve světě se podle šéfa Somavii kvůli finanční krizi koncem příštího roku vyšplhá na 210 milionů z loňských 190 milionů. Poprvé v historii by tak překročil hranici 200 milionů.

Mezinárodní měnový fond v říjnu zveřejnil, že růst české ekonomiky zpomalí na čtyři procenta. Oproti loňsku si tak Česko pohorší o 2,6 procenta.

Pokles o celá tři procenta očekávají také Slováci. Jejich hospodářství předpovídá MMF růst 7,4 procenta. "A propad ekonomiky se nezastaví ani na počátku roku 2009, zlepšení lze očekávat až během druhého pololetí roku 2009," upozorňuje studie.

Jedinou ze středoevropských zemí, která si letos polepší, je Maďarsko, jehož ekonomika ale roste nejpomaleji. Podle fondu vzroste maďarský HDP o šest desetin procenta na 1,9 %.

Fond odhadl, že se prudce zpomalí celá globální ekonomika. Střední a východní Evropu výrazně zasáhne nynější finanční krize. Banky v regionu jsou sice vůči ní poměrně odolné, ale ovlivňují je jejich zahraniční majitelé, píší odborníci MMF.

 

Právě se děje

Další zprávy