Od cigaret k půdě. Boháč bez mailu chce Lonely Planet

Tomáš Fránek
5. 3. 2013 16:20
Miliardář Brad Kelley měl nabídnout sto milionů dolarů za podíl v průvodci
Lonely Planet.
Lonely Planet. | Foto: Repro: Lonely Planet

Londýn - Pokud to skončí dohodou, bude mít světoznámá značka průvodců Lonely Planet nového majitele.

A to nijak tuctového. Až sto milionů dolarů totiž chce za kontrolní balík v Lonely Planet utratit americký miliardář Brad Kelly.

Muž, který vydělal na levných cigaretách - a pak se dal na ochranu životního prostředí - by tak vystřídal v roli hlavního majitele BBC Worldwide, komerční část britské BBC.

O možném prodeji slavného průvodce informují všechna britská média. BBC Worldwide zatím pouze přiznává, že hledá pro ztrátovou společnost strategické možnosti dalšího rozvoje.

Brad Kelley není žádný tuctový podnikatel. V roce 1991 založil tabákovou společnost Commonwealth Brands, která se specializovala na výrobu levných cigaret. Před dvanácti roky firmu prodal za miliardu dolarů a vrhl se na ochranu přírody.

Skoupil půdu v Texasu, Novém Mexiku a na Floridě, stal se čtvrtým největším vlastníkem půdy ve Spojených státech. Kelley tak podporuje různé ekologické aktivity včetně Centra pro ochranu tropických kopytníků. Centrum se stará o ochranu nosorožců, tapírů, volně žijícího dobytka a antilop.

Šestapadesátiletý Kelley je ženatý a má tři děti. Málokdy dává rozhovory a nepoužívá e-mail.

BBC Worldwide získala Lonely Planet v roce 2007 od zakladatelů společnosti, manželů Wheelerových. "Propojení s BBC Worldwide dává Lonely Planet záruky bezpečné budoucnosti," napsali v prohlášení Wheelerovi, kteří společnost založili v Melbourne v roce 1972. "Jsme nadšeni, že dnes můžeme oznámit tuto akvizici," říkal tehdy šéf BBC Worldwide.

 

Právě se děje

Další zprávy