Obří obchod v Rusku: Rosněfť kupuje celou TNK-BP

ČTK ČTK
22. 10. 2012 15:53
Rosněfť, kde má většinový podíl stát, je už teď největším producentem ropy v Rusku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Gazprom

Londýn/Moskva/Novo-Ogarjovo - Ruská státní energetická společnost Rosněfť se dohodla na převzetí skupiny TNK-BP, která je třetím největším producentem ropy v Rusku. Za poloviční podíl, který drží britský koncern BP, zaplatí 17,1 miliardy dolarů (asi 325,5 miliardy českých korun), Britové k tomu navíc získají v Rosněfti podíl 12,84 procenta.

Rosněfť ale uzavřela ještě samostatnou dohodu s konsorciem AAR, které se skládá z ruských miliardářů a které drží druhou polovinu TNK-BP. Konsorcium za svůj podíl získá asi 28 miliard dolarů (zhruba 533 miliard korun) v hotovosti. Podle Rosněfti je dohoda s konsorciem AAR nezávislá na dohodě s BP.

Jednička posílí

Rosněfť, kde má většinový podíl stát, je už teď největším producentem ropy v Rusku. Po převzetí TNK-BP na ruském trhu ovládne více než polovinu produkce ropy. Za převzetí celé TNK-BP zaplatí zhruba 55 miliard dolarů (více než bilion korun), což z nákupu činí jeden z největších obchodních kontraktů vůbec.

BP uvedla, že zároveň hodlá použít 4,8 miliardy dolarů (zhruba 91,4 miliardy korun) na nákup dalších 5,66 procenta akcií Rosněfti, a to přímo od ruské vlády. Celkem tak britský podnik v největším producentovi ropy v Rusku ovládne 19,75 procenta akcií, neboť 1,25 procenta už vlastní. BP tak z Ruska dostane asi 12,3 miliardy dolarů v hotovosti.

Problematický podnik

Převzetím TNK-BP tak v nynější podobě přestane existovat lukrativní, byť problematický podnik. Ten BP a ruští miliardáři založili v roce 2003, od začátku ale mezi nimi panovaly spory kvůli kontrole nad firmou. BP už v minulých letech jednala s Rosněftí o vytvoření aliance a o totéž se snažil i jejich partner. Spory často končily až před soudem.

Ruský prezident Vladimir Putin označil plné převzetí TNK-BP za dobrý obchod, který byl učiněn za dobrou cenu. Prezident to řekl na schůzce s šéfem Rosněfti Igorem Sečinem, který prezidentovi oznamoval, že jeho firma kupuje od akcionářů celých 100 procent akcií TNK-BP.

BP společně s podílem v Rosněfti získá dvě místa ve správní radě této firmy. Může si také upevnit vazby na Kreml, který má teď v Rusku na odvětví těžby ropy mnohem větší vliv než v 90. letech, kdy BP v Rusku investovala poprvé. Miliardáři z konsorcia AAR zase díky dohodě s Rosněftí dostávají šanci nepovedené partnerství s BP opustit s plnýma rukama.

 

Právě se děje

Další zprávy