Obří bankrot v Japonsku. Státní aerolinky padly

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 1. 2010 10:25
Japonská vláda uklidňuje: JAL budou létat dál
Japonské aerolinie Japan Airlines kvůli drahé ropě více prodělaly. Za poslední tři měsíce loňského roku prodělaly bezmála sto milionů dolarů.
Japonské aerolinie Japan Airlines kvůli drahé ropě více prodělaly. Za poslední tři měsíce loňského roku prodělaly bezmála sto milionů dolarů. | Foto: Aktuálně.cz

Tokio - Japonsko zažívá jeden z největších krachů ve své historii. Na národního leteckého přepravce Japan Airlines byl uvalen řízený bankrot.

Je to očekávaný krok. Stále totiž není jasné, který ze dvou nápadníků japonských aerolinek bude vybrán, aby skomírajícímu leteckému dopravci pomohl. Vážný zájem projevily Delta Airlines a American Airlines.

American Airlines jsou členem aliance leteckých společností Oneworld, do níž Japan Airlines již patří. V případě, že by japonská společnost navázala spolupráci s Delta Airlines, znamenalo by to přechod do konkurenční aliance SkyTeam, jejímž členem jsou mimo jiné také České aerolinie.  

Japonský ministr dopravy Sejdži Maehara se nechal slyšet, že během dneška by měl být rovněž představen plán na restrukturalizaci firmy a její začlenění pod křídla jednoho z amerických zájemců.

Už teď je ale jisté, že prvním krokem restrukturalizace bude provedení řízeného bankrotu, podobně jako tomu bylo u americké automobilky General Motors. Cena Japan Airlines od září během šesti měsíců klesla o více než 1,4 miliardy dolarů a její dluhy dosáhly výše 15,3 miliard dolarů.

Bankrot vlajkové lodi japonské ekonomiky, založené v roce 1951, bude znamenat jeden z největších finančních pádů japonských společností v historii. Vláda se však nicméně zaručila, že budou aerolinky létat i během nuceného bankrotu.

 

Právě se děje

Další zprávy