Obr Gazprom má starosti, nemá miliardy na utrácení

Ekonomika Ekonomika
26. 6. 2009 7:10
Důvodem je složitá finanční situace podniku
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy | Foto: Reuters

Moskva - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom zvažuje, že letos sníží investice o 30 procent. Důvodem je složitá finanční situace podniku. Uvedl to podle agentury AP náměstek finančního ředitele společnosti Andrej Kruglov.

Podle něj současná složitá situace volá po změně plánů. Kruglov řekl, že představenstvo podniku bude posuzovat nový rozpočet v září. Dosud je v plánu investovat letos 920 miliard rublů (29,4 miliard dolarů).

Podnik chce zachovat hlavně výdaje do velkých projektů na přepravu plynu, například plynovod Nord Stream do Německa.

Tržby z vývozu letos klesnou o 40 procent

Generální ředitel podniku Alexander Medveděv ve středu uvedl, že exportní tržby Gazpromu letos klesnou o 40 procent, přestože evropská spotřeba v posledních měsících vzrostla. Medveděv přitom odmítl obvinění, že firmu připraví o tržby strnulá cenová politika.

Gazprom je největší ruskou firmou a největším producentem zemního plynu na světě. V poslední době jeho hospodaření postihl propad cen komodit se slabší poptávkou.

Firma počátkem roku přerušila tok plynu do velké části Evropy. Rusko se nechalo slyšet, že za to odmítá mít jakoukoli zodpovědnost. Podle Gazpromu přerušení dodávek způsobila vyšší moc,  a tedy také nikdo není za přerušení zodpovědný.

 

Právě se děje

Další zprávy