Objednávky přijímáme. Značka: .eu

Redakce EKO, ČTK
15. 11. 2005 10:15
Praha - Nejméně tři tuzemští registrátoři začali přijímat závazné objednávky na registraci evropských domén s koncovkou .eu.

Samotné registrace začnou 7. prosince a během prvních čtyř měsíců se budou týkat jen jmen, ke kterým mají žadatelé přednostní práva.

Někteří registrátoři již letos v dubnu nabízeli nezávaznou a bezplatnou předregistraci domén, která mohl uživatelům zajistit lepší výchozí pozici při vlastní registraci. Nabídky využily desítky tisíc zájemců.

Podle očekávání byl největší zájem o obecné názvy jako sex.eu nebo shop.eu a další vesměs krátká a často používaná slova v anglickém jazyce.

V prvních dvou měsících si budou moci registrovat své názvy například státní a veřejné instituce či vlastníci registrovaných a obchodních známek. Další dva měsíce budou probíhat registrace i obchodních jmen a názvů firem a produktů a neregistrovaných ochranných známek.

Ceny přednostních registrací se budou pohybovat nad 2000 Kč.

Běžné registrace začnou 7. dubna. "Majitelem domény EU však bude moci být pouze osoba, firma, společnost či subjekt mající sídlo v jedné z členských zemí EU. Termín zahájení registračního procesu záleží na volbě typu registrace, čím dříve bude objednávka podána, tím vyšší je šance na získání požadované domény," uvedl Radek Kubeš ze společnosti Ignum, která bude také
evropské domény registrovat.

Cena běžné registrace bude u tuzemských registrátorů začínat kolem 400 korun.

Podle sdružení EURid, které bude mít správu domén na starosti, si během prvních 12 měsíců zájemci registrují 500 tisíc až milion internetových domén s novou koncovkou .eu.

"K registraci jsou připraveny stovky tisíc domén," uvedl minulý týden v Praze ředitel EURidu Marc Van Wesemael.

 

Právě se děje

Další zprávy