Obětní zvířata letos zdražila, mohou za to i povodně

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 10. 2011 16:15
Meziroční nárůst cen odhadují obchodníci v Pákistánu na 20 až 30 procent
I krávy mají regionální akcent, stejně jako lidé. Zjistili to specialisté na jazyk, které zaujal objev britský farmářů. Ti odhalili, že jejich krávy bučí v každé oblasti jinak. John Wells, profesor fonetiky na University of London, uvedl, že regionální rozdíly "mluvy zvířat" byly již dříve pozorovány u ptáků.
I krávy mají regionální akcent, stejně jako lidé. Zjistili to specialisté na jazyk, které zaujal objev britský farmářů. Ti odhalili, že jejich krávy bučí v každé oblasti jinak. John Wells, profesor fonetiky na University of London, uvedl, že regionální rozdíly "mluvy zvířat" byly již dříve pozorovány u ptáků. | Foto: Reuters

Pešávár - Ceny obětních zvířat se dva týdny před zahájením muslimského festivalu Eid al-Adha šplhají nahoru. V Pákistánu se meziročně zvýšily o dvacet až třicet procent. Informoval o tom server Business Recorder.

Na vysokých cenách se projevily ztráty hospodářských zvířat během přívalových povodní, které zemi zasáhly. Podle odhadů pákistánských úřadů zahynulo přes 90 tisíc kusů dobytka.

K úbytku přispělo rovněž nekontrolovatelné pašování zvířat do Afghánistánu. To místní vláda sice zakázala, podle Pákistánců však policie nadále nákladní automobily s dobytkem do sousední země vpouští.

Kromě toho měly vliv rostoucí ceny ropy, které podražily dopravu zvířat na jednotlivé trhy. Obchodníci z Péšáváru tvrdí, že je letos cesta vyšla o dvě třetiny dráž než v roce 2010.

"Hospodáři musí také během cesty platit policii různé vyděračské částky. V takové situaci jim nezbude nic jiného než dobytek zdražit, aby pokryli náklady a něco si vydělali," říká Raheel Gul , který se zvířaty obchoduje už přes deset let.

Celková cena obětního zvířete tedy zahrnuje náklad na dopravu, krmivo, poplatky policii a pronájem prodejního místa na dobytčím trhu.

Průměrná cena krávy tak vyjde v přepočtu na 10 341 až 12 409 korun. Kozy se prodávají levněji, obvykle stojí 5170 až 6200 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy