Obětí Madoffova řádění přibývá. Naletěla Nomura i HSBC

Ekonomika Ekonomika
15. 12. 2008 12:27
Ztráty kvůli Madoffovým podvodům hlásí Evropa i Asie
Foto: Reuters

New York - Obětí Madoffových podvodů ve světě přibývá. Na padesátimiliardové letadlo sedmdesátiletého ekonoma doplatil španělský Santander i BVVA, japonská Nomura, skotská Royal Bank, bristká HSBC, nebo francouzská BNP Paribas.

Výčet finančních institucí, které investovaly do pochybných obchodů Bernarda Madoffa však nemusí být konečný. Důvěra, kterou jeho jméno vyvolávalo, je nepopiratelná.

ČTĚTE VÍCE:  Legenda Wall Streetu okrádala klienty. Teď ji šetří FBI

Bohužel, ani ikona Wall Streetu, jeden z bývalých šéfů Nasdaqu a zakladatel společnosti Investment Securities Bernard L. Madoff není bez chyby. V závěru minulého týdne byl zatčen agenty FBI ve svém newyorrském bytě a obviněn z podvodu ve výši 50 miliard dolarů.

Přestože byl následně propuštěn na kauci, hrozí mu případě prokázání vinny až dvacetiletý trest vězení a pětimilionová pokuta. Důvodem jsou podvody, kterých se měl dopustit ve svých hedgeových fondech.

Ve skutečnosti šlo totiž o takzvané Ponzi schéma, tedy v podstatě něco jako známé "letadlo". Madoff lákal do svých fondů klienty na vysoké výnosy z jejich vkladů. Ty ale nevyplácel ze zisků z investic, ale z peněz nově příchozích.

Největší španělská banka Santander připustila, že do Madoffových fondů investovala 3,1 miliardy dolarů. Její největší konkurent BBVA přišel o 300 milionů eur.

Na 460 milionů vyčíslila své ztráty francouzská BNP Paribas. Royal Bank of Scotland údajně přišla o 444 milionů eur a ještě hůř je na tom HSBC. Její ztráta činí více než jednu milliardu. O 2,2 miliardy eur přišla japonská Nomura.

 

Právě se děje

Další zprávy