Obchodníci podváděli i na Slovensku

ČTK, eko
7. 11. 2005 15:13
Bratislava - Slovenská inspekce zjistila nedostatky při prodeji potravin.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Slovenská státní veterinární a potravinová správa (SVPS) zjistila v září 993 nedostatků u prvovýrobců a prodejců potravin. Porušení předpisů odhalili kontroloři u 38,7 procenta z 2560 kontrolovaných subjektů. Na místě uložili pokuty v celkové hodnotě 178.900 slovenských korun, z toho 90 procent v obchodní síti. Vyplývá to z údajů, které dnes inspekce zveřejnila na webových stránkách.

Nejvíce nedostatků našla kontrola v maloobchodních prodejnách. Nejčastějším porušením předpisů byl prodej po době spotřeby, nedostatky v dokumentaci a označení zboží. V obchodech kontrola zjistila kupříkladu nevyhovující teplotu u skladování mléčných a masových výrobků, zapáchající nebo plesnivé chladící zařízení, prodej nekvalitního ovoce a zeleniny.

U výrobců kontroloři zjistili také nevyhovující teplotu při uskladnění masa, špínu, nedostatečnou ochranu před hlodavci a hmyzem.

Kontroloři SVPS odebrali od výrobců a prodejců 2394 vzorků, z nichž téměř pět procent při podrobnější prověrce zcela neobstálo.

Od ledna do září SVPS kontrolovala celkem 22.915 společností a zjistila nedostatky v 9810 případech. Kromě pokut na místě udělili kontroloři ve správním řízení sankce v celkové výši 796.000 Sk.

Kromě uvedených kontrol se slovenští kontroloři v říjnu zaměřili na prodej masa. Ministerstvo zemědělství nařídilo kontrolu poté, co se nedostatky při prodeji masa potvrdily v Česku. Z 313 prověřených supermarketů a hypermarketů na Slovensku se nedostatky vyskytly v 45 případech. Inspektoři stáhli z prodeje desítky kilogramů prošlého masa.

 

Právě se děje

Další zprávy