Obama žádá o podporu, chce zatnout tipec Wall Streetu

Petr Jemelka Petr Jemelka
22. 4. 2010 8:35
Reformním balíčkem by se měl americký Senát zabývat už příští týden
Barack Obama na snímku z kraje dubna 2010.
Barack Obama na snímku z kraje dubna 2010. | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama osloví veřejnost s prosbou o podporu pro ekonomickou reformu. Ta má předejít dalším propadům na Wall Street, které prakticky odstartovaly ekonomickou krizi.

Reformní balíčkem demokratů, jehož součástí je změna regulí na americké burze, se demokraté pokusí prosadit v Senátu zřejmě už příští týden. Obama by proto rád získal podporu velkých bank a alespoň části opozičních republikánů.

To, že se demokraté upnuli právě na téma reformy pravidel obchodování na Wall Street, ještě umocnil nedávný propad akcií největší americké banky Goldman Sachs, k němuž došlo poté, co ji státní regulátor obvinil z podvodu.

Jádrem reformy, jejímž předkladatelem je Senátní bankovní komise, je snížení rizika investic do fondů, například povinným pojištěním konzumentů finančních služeb. Cílem pak je předejít podobným ekonomickým katastrofám, jakou byl pád banky Lehman Brothers v roce 2008 a dalších institucí, jimž musel z obrovských potíží pomáhat stát.

"Prezident připomene senátorům a široké veřejnosti, co musíme udělat a doufá, že se podaří materiál projednat v Senátu tak, aby se mu co nejrychleji dostal na stůl," cituje agentura Reuters mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse.

Demokraté drží v Senátu většinu 59 zákonodárců vůči 41 republikánům. K prosazení ale potřebují hlasů šedesát, což znamená, že musejí přesvědčit alespoň jednoho senátora z opozičního tábora.

Ať už se balíček podaří prosadit nebo ne, spojují demokraté ekonomickou reformu s úspěchem či prohrou v blížících se listopadových volbách do Kongresu. Chtějí využít rozladěnost veřejnosti, která ze svých peněz hradila tzv. záchranné balíčky institucím, jejichž vedení si vyplácelo i v době začínající krize obrovské odměny.

Svůj projev Obama pronese na půdě newyorkské Cooper Union college, tedy místě, kde Abraham Lincoln pronesl svou řeč proti otroctví, která mu pomohla vyhrát volby. Projev si vyslechne asi 700 posluchačů z řad studentů, profesorů, a předních ekonomů.

 

Právě se děje

Další zprávy