Obama: Za krizí je chamtivost a nechutné zisky manažerů

Ekonomika Ekonomika
14. 5. 2009 13:10
Mladí lidé podle prezidenta USA směřují do "temného období"
Obama v Langley hovoří k zaměstnancům CIA, po jeho boku ředitel zpravodajské služby Leon Panetta
Obama v Langley hovoří k zaměstnancům CIA, po jeho boku ředitel zpravodajské služby Leon Panetta | Foto: Reuters

Washington - Za současnou globální ekonomickou krizí stojí "kultura chamtivosti a 'nechutné' zisky manažerů na Wall Street". To řekl studentům Arizonské státní univerzity americký prezident Barack Obama. Informovala o tom agentura AFP.

Studenty podle Obamy čeká "temné období" plné ekonomického zpomalení, klimatických změn, nukleárního zbrojení a hrozby pandemií.

"Dnes večer se tu potkáváme v čase obrovských problémů, které čekají náš národ stejně jako celý svět," prohlásil Obama před vysokoškoláky. Současnou nepříznivou ekonomickou situaci v zemi podle něj zapříčinily politické a ekonomické elity a "sobecká kultura materialismu".

"Je to o honbě za poctami a společenským postavením - v obavě před dalším volebním obdobím a na úkor národních zájmů," dodal americký prezident.

Odměny na Wall Street Obama kritizoval v minulosti již několikrát. V případě americké pojišťovny AIG, která si nedávno chtěla vyplatit z vládní výpomoci ve výši 170 miliard dolarů asi 165 milionů dolarů na odměnách, prohlásil, že se "dusí hněvem". Ironicky také poznamenal, že nechápe, čím by si mohli manažeři AIG zasloužit "jakékoliv bonusy".

V neděli by měl Obama přednést svůj projev na půldě římskokatolické University Notre Dame v Indianě. Američtí katolíci mu vyčítají liberální názory na potraty a u příležitosti jeho návštěvy zorganizovali aktivisté řadu protestů. O dva dny později vystoupí na Vojenské námořní akademii v Annapolisu.


 

Právě se děje

Další zprávy