Obama uvažuje o výměně Bernankeho v čele Fedu

ČTK ČTK
18. 6. 2013 9:16
Současný šéf podle amerického prezidenta vede Fed déle, než se čekalo
Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama naznačil, že bude hledat nového šéfa Federálního rezervního systému, což je americká obdoba centrální banky.

V rozhovoru pro televizi PBS uvedl, že současný šéf Ben Bernanke již stojí v čele Fedu mnohem déle, než se předpokládalo. Bernankeho druhé funkční období vyprší v lednu. Obama údajně zvažuje několik nástupců, včetně bývalého prezidentského poradce Lawrence Summerse a bývalého ministra financí Timothyho Geithnera.

Nástupce by mohl být vybrán již letos na podzim, aby byl dostatek času na jeho potvrzení Senátem, píše agentura Reuters.

Obama v rozhovoru Bernankeho přirovnal k dlouholetému řediteli Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robertu Muellerovi. Ten by měl v příštích měsících z úřadu odejít poté, co zůstal ve funkci o dva roky déle, než plánoval. Bernanke v roce 2006 nahradil v čele Fedu Alana Greenspana.

Fed zahájí v úterý také dvoudenní zasedání, na kterém bude jednat o své politice. Na květnovém zasedání se banka rozhodla, že bude nadále podporovat slabý hospodářský růst uvolněnou měnovou politikou včetně programu nákupů dluhopisů.

 

Právě se děje

Další zprávy