Obama podal ruku byznysu, slíbil firmám nižší daně

ČTK ČTK
7. 2. 2011 21:15
Prezident USA se snaží zlepšit své donedávna nepřátelské vztahy s byznysem
Barack Obama se zdraví se členy vlivné Americké obchodní komory.
Barack Obama se zdraví se členy vlivné Americké obchodní komory. | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama požádal v podnělí podnikatele o pomoc pro domácí ekonomiku a vyzval je k podpoře svého plánu na snížení vysoké daňové zátěže amerických firem.

Svou první návštěvou ve vlivné Americké obchodní komoře od nástupu do funkce chce Obama zlepšit své donedávna nepřátelské vztahy s byznysem.

Obama vyzval shromážděné zástupce firemního světa, aby přispěli svým dílem k podpoře ekonomiky. Pobídl je, aby začali najímat zaměstnance a investovali téměř dva biliony dolarů, které se jim nahromadily v posledních letech po krizi.

Podle mnoha ekonomů a komentátorů k tomu ovšem výrazně přispěla sama Obamova vláda, která zvýšila nejistotu svými plány nových regulací zdravotnictví, financí a životního prostředí a vyvoláním obav z dopadů prudkého růstu vládních výdajů a rozpočtových deficitů na daňovou zátěž.

"Budeme s vámi spolupracovat na tom, abychom udělali z Ameriky lepší zemi k podnikání, a vy se ptejte, co můžete udělat pro Ameriku. Ptejte se, co můžete udělat pro najímání amerických zaměstnanců, na podporu americké ekonomiky a pro investování do této země," prohlásil Obama.

Prezident slíbil, že bude chtít odstraňovat zbytečné regulační bariéry podnikání. V rámci toho shromážděným zástupcům firemního sektoru připomněl, že chce snížit daně z firemních zisků a financovat to zrušením řady úlev a výjimek. "Další bariérou, kterou může vláda odstranit, je zatěžující zdanění firem s jednou z nejvyšších sazeb (daně z firemních zisků) na světě," řekl Obama.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Obama se snaží zlepšit vztahy se světem podnikání od listopadu, kdy jeho demokraté s ostře levicovou agendou prohráli ve volbách do Kongresu a Sněmovnu reprezentantů ovládli republikáni. Obchodní komoru si znepřátelil brzy po svém uvedení do funkce plány podstatného zvýšení regulační zátěže a častými nepřátelskými útoky. Těsně před volbami se vzájemné vztahy dostaly na dno, když Obama a demokraté bez důkazů obvinili komoru z toho, že nelegálně přispívá republikánským kandidátům na kampaň pomocí peněz z ciziny.

Po změně politické situace po volbách však Obama svůj přístup k firemnímu sektoru v rámci přesunu zleva do středu otočil a nyní se uchází o jeho podporu.

Výrazně zmírnil rétoriku a byznysu vyšel vstříc personálními obměnami své administrativy a poradců, kde dal významná místa lidem z podnikatelské komunity. Hlavním krokem v tomto směru byla jeho lednová dohoda s republikány na prodloužení snížených daní z příjmů pro všechny včetně těch zámožnějších, mezi něž patří i většina podnikatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy