Obama: Bojujeme s historickou krizí, ale zvítězíme

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
25. 3. 2009 7:15
Prezident Spojených států vyzval Američany k trpělivosti
Foto: Reuters

Washington - Procházíme historicky největší krizí, ale dostaneme se z ní.

Takový vzkaz slyšeli Američané od prezidenta Baracka Obamy, který v noci promluvil na tiskové konferenci, kterou přenášela i televize.

Podle prezidenta již jsou vidět známky ekonomického zlepšení. A mohou za to krizová opatření, tvrdí muž, , který se vlády nad Spojenými státy ujal před dvěma měsíci.

"Dostaneme se z této recese. Zabere to nějaký čas, musíme být trpěliví," apeloval na Američany.

"Naše strategie je nastavena tak, aby zaútočila na krizi na všech frontách. Musíme vytvářet pracovní místa, přimět banky k půjčování peněz a zaměřit se na dlouhodobý růst. Jsme na začátku, ale už vidíme první pozitivní výsledky," dodal.

Politici dosud do hroutící se ekonomiky nasypali stovky miliard dolarů. Chtěli tak zachránit hroutící se bankovní sektor, ale i automobilový průmysl.

NE globální měně

Prezident zároveň odmítl návrhy Ruska a Číny na vytvoření nové globální měny. "Co se týče důvěry v americkou ekonomiku nebo dolar, zdůraznil bych, že dolar je momentálně mimořádně silný," řekl Obama.

Investoři podle něj považují americkou ekonomiku za nejsilnější na světě a politický systém za nejstabilnější. "Nemyslím si, že by globální měna byla potřebná."

Nejdůležitější nyní je, aby se vlády vyvarovaly protekcionismu, tvrdí šéf Bílého domu.

 

Právě se děje

Další zprávy