O vyšší daně se už hlásí i milionáři ve Francii

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 8. 2011 22:00
Zvyšte nám daně, pomůžeme tak státní ekonomice, volají milionáři ve Francii
Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Po Warrenu Buffetovi se o vyšší daně hlásí i milionáři ve Francii. Stejně jako americký investor tak chtějí pomoct své zemi ven z dluhové krize.

Svoji petici vydali v úterý na stránkách francouzského magazínu Noucel Observateur. Na rozdíl od Buffeta zatím nezveřejnili, kolik by navrhovaná daň měla činit.

Prohlášení, že by vláda měla bohatým zvýšit daně, podepsalo celkem šestnáct francouzských podnikatelů. Mezi nimi byli například ředitel společností Danone, dále šéfové aerolinek Air France-KLM,  francouzské divize automobilky Volvo, ropné skupiny Total, ale také banky Société Générale.

K podpisu se připojila také nejbohatší žena Evropy Liliane Bettencourt. Tato devětaosmdesátiletá žena loni mimo jiné čelila vyšetřování za to, že nepřiznala finančním úřadům 68 milionů liber, které měla uložených na švýcarských účtech.

"Vyzýváme vládu, aby zavedla pro nejbohatší francouzské poplatníky výjimečnou daň. Tato daň by měla být vypočtená tak, aby se zamezilo nežádoucím účinkům, jako je například odliv kapitálu nebo daňové úniky," stojí v prohlášení.

Autoři textu jsou si podle svých slov vědomí, že dosud těžili ze štědrého systému Francie. "Máme pocit, že v době, kdy se zvyšuje veřejný dluh a rozpočtový deficit, které ohrožují budoucnost Evropy i celé Francie, a kdy vláda všechny žádá o prokázání solidarity, bychom měli přispět."

Dodávají ovšem, že nová daň sama o sobě nepředstavuje řešení zadluženosti země. Daň Měla by se podle nich stát součástí širší reformy celého daňového systému.

Jedno z mnoha opatření

Ředitelé největších společností se svým návrhem přišli v době, kdy zaznívá spousta obvinění, že nejbohatší Francouzi nejvíce šetří ze vstřícného sociálního systému v zemi. Premiér Francois Fillon v červnu uvedl, že je šokován přemrštěnými odměnami, které některé firmy svému vedení vyplácí.

Návrh bohatých by mohl hrát do karet francouzskému prezidentovi - Nicolas Sarkozy se totiž ve středu chystá představit balíček úsporných opatření. Reaguje tak mimo jiné i na spekulace, že by Francie mohla přijít o svůj nejvyšší rating.

Nové úspory by letos měly do státního rozpočtu přinést až 4 miliardy euro a dalších 10 miliard euro v roce 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy